More

  Ohrabrujuća poruka za Sindikat i radnike uoči praznika rada

  Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, predsjednik Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH Ševal Suljkanović i sekretar Sindikata Brčko distrikta BiH Ilija Kalajdžić potpisali su danas Sporazum o Ekonomsko-socijalnom vijeću, a koji je izmijenjen u odnosu na Sporazum koji je trenutno na snazi u dijelu koji se odnosi na broj članova spomenutog tijela, te će ga ubuduće činiti još po jedan član iz reda sva tri socijalna partnera.

  Gradonačelnik Siniša Milić izjavio je da je ovakav sporazum preduslov za razvijanje kulture dijaloga između socijalnih partnera.

  „Ovaj sporazum ne znači mnogo ukoliko ga ne budu pratili praktični koraci koji se tiču adekvatne pripreme materijala koji treba da dolaze pred Vladu i Skupštinu. Cilj nam je da stvorimo bolje uslove za rad, a istovremeno da ne ugrozimo funkcionisanje privrede. Vlada je već od samog formiranja preuzela niz konkretnih koraka. U toku je usvajanje novog Zakona o radu Brčko distrikta BiH, kao i proces donošenja još nekih važnih akata koji se tiču tržišta kapitala”, rekao je gradonačelnik Milić.

  Ševal Suljkanović, predsjednik Udruženja poslodavaca, naveo je da dokument koji je danas potpisan sadrži fair-play dogovor između socijalnih partnera.

  „Postizanje pozitivnih efekata zahtijeva bolju organizovanost poslovne zajednice, a s druge strane očekujemo uvažavanje, razumijevanje i efikasnost zakonodavne i izvršne vlasti. Ukoliko toga ne bude, imat će i dalje stanje kakvo je sada, a to je smanjenje stranih investicija”, dodao je Suljkanović.

  Ilija Kalajdžić, sekretar Sindikata Brčko distrikta BiH, istakao je da je potpisivanje ovog dokumenta uoči praznika rada ohrabrujuća poruka za Sindikat i radnike.

  „U odnosu na entitete dosta smo zapustili radno-pravno zakonodavstvo i kao posljedica toga potpuno su se poremetili odnosi između sfera rada i kapitala te je došlo do odliva kvalitetnih radnika”, rekao je Kalajdžić.

  On je dodao da će Ekonomsko-socijalno vijeće aktivno učestvovati u stvaranju novog Zakona o radu i izrazio nadu da će spomenuti biti brzo i efikasno usvojen na zadovoljstvo radnika, posebno u realnom sektoru.

  Prva sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća bit će održana početkom mjeseca maja.

  Foto: Ustupljeno Otisku
  Foto: Ustupljeno Otisku
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy six − seventy three =