OHR: Reforme moraju biti sveobuhvatne ukoliko se želi prosperitet za Distrikt

  Foto: Arhiva

  Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt, Michael Scanlan, jučer se u Brčkom sastao sa gradonačelnikom i zamjenikom gradonačelnika Brčkog, Sinišom Milićem i Antom Domićem, te sa predsjednikom i potpredsjednikom Skupštine Distrikta, Esedom Kadrićem i Ivom Filipovićem, kao i sa predsjednikom Uprave “STUDEN & CO Holding” Ilijom Studenom, v.d. direktora Ureda za upravljanje javnom imovinom u Distriktu Jelenom Duvnjak, zamjenikom direktora Luke Brčko Alijom Osmanbašićem i direktorom Omladinskog centra “Vermont” Damirom Radenkovićem.

  Supervizor pozdravlja činjenicu da se Brčko pridružilo Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju kako bi steklo pravo na UNDP-jevo sufinansiranje u svrhu povećanja energetske efikasnosti 187 javnih objekata u Brčkom. To će smanjiti obim emisija ugljičnog dioksida unutar zajednice, a istovremeno će rezultirati manjim računima za komunalne usluge, što će zauzvrat osloboditi javna sredstva koja se mogu upotrijebiti za rješavanje drugih potreba unutar Distrikta. Ako organi vlasti podnesu relevantnu procjenu u julu i ako mudro iskoriste rebalans budžeta, aktivnosti na podizanju energetske efikasnosti na dva javna objekta mogu početi već u septembru.

  Prošle sedmice također je pokrenut dugoočekivani projekat modernizacije lučkih objekata i krana unutar Luke Brčko, kao i uređenje pristupnog puta i željeznice do luke. Projekat koji finansiraju EBRD i EU će donijeti konkretne koristi lokalnoj zajednici i cijeloj zemlji, dodao je supervizor. Radovi na obnovi luke bi trebali biti vidljivi u septembru.

  Ukoliko vlasti budu brzo provodile aktivnosti, građani Brčkog će u septembru također vidjeti i otpočinjanje radova na poslovnoj zoni u Brodu.  Ovo je rezultat javno-privatne inicijative “Brčko-Studen Holding” koja ima za cilj da od Distrikta načini privlačnije okruženje u koje se može investirati i u kome se privatni sektor može razvijati, tako što će se osigurati transparentan proces izdavanja dozvola, uslužno-orijentirana javna administracija i kvalitetna infrastruktura.

  “Međutim, niti jedna od ovih reformi sama po sebi neće osigurati prosperitet u Brčko Distriktu. Prosperitet zahtijeva brz napredak na svim poljima u pogledu inicijativa koje promoviraju dobru upravu, razvoj infrastrukture i razvoj privatnog sektora.

  U septembru ove godine ćemo vidjeti hoće li ovo biti slučaj, uključujući i situaciju sa nacrtima zakona koje smo ambasadorica OSCE-a Kavalec i ja isticali u našim posebnim saopštenjima za javnost početkom ovoga mjeseca. Ja ću obilaziti Distrikt svake dvije sedmice kako bih pratio pomake u pogledu ovih inicijativa”, dodao je supervizor.  

  Supervizor je konstatirao da institucije vlasti stječu reputaciju u narodu zasnovanu na povjerenju koje ljudi imaju u izbore i u zakone koji reguliraju rad njihovih zvaničnika u upravljanju zajednicom. Ni Brčko Distrikt nije drugačiji.

  U tom kontekstu, supervizor je naglasio značaj provjere biračkih spiskova. Samo po sebi je jasno da birački spisak jedne zajednice ne može biti širi od popisa stanovništva, posebno imajući u vidu da je 10-15% stanovništva maloljetno, dodao je supervizor. 

  Što se tiče zakona koji reguliraju upravu, ne postoji važniji zakon koji je potrebno usvojiti od standardnog EU zakona o sukobu interesa. OHR, OSCE i EU su spremni da pomognu radnoj grupi Vlade Brčko Distrikta da brzo ostvari rezultate na ovom planu, budući da bi ovo trebao biti jedan od prvih zakona koji će usvojiti Skupština Distrikta u novom sazivu.

  Držati poziciju u Skupštini ili Vladi predstavlja priliku da se služi zajednici i zakon mora biti jasan u tome da je to jedini interes kojim se rukovode aktivnosti zvaničnika, uključujući i predviđanje kaznenih odredbi za slučajeve kršenja javnog povjerenja. Teško je zamisliti da neko ko se kandidira na izborima ne bi ovo podržao, rekao je supervizor.

  Autor: Ured visokog predstavnika (OHR)