More

  OHR: Brčko poduzelo odlučan korak ka boljoj budućnosti, ali ostaje da se uradi još puno toga

  Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Michael Scanlan pozdravio je današnje usvajanje Zakona o budžetu kojim se uvodi transparentan budžetski proces, kao i upućivanje naloga javnom preduzeću “Putevi Brčko” da iskoriste izdašne resurse koje Brčko ima na raspolaganju za popravku mosta Brčko-Gunja.

  Kao što je supervizor više puta isticao, vlasti Brčkog imaju i instrumente i resurse da osiguraju svijetlu budućnost za Brčko. Jedino pitanje je da li su spremni da rade u interesu brčanske zajednice. Ove godine, kao i danas, svjedočili smo koracima koji nagovještavaju da vlasti žele preokrenuti sedmogodišnji negativni trend upravljanja koji nagriza povjerenje građana i investitora u organe Distrikta, a time i perspektivu dobrog života u Distriktu.

  Ostalo je svega malo vremena za organe vlasti da ostvare ovu pozitivnu priču, budući da građani Distrikta sve više odlaze tražeći uređen život koji nudi Evropska unija zahvaljujući dobroj upravi, vladavini prava i meritokratiji, gdje uspjeh ne ovisi o prijateljskim ili porodičnim vezama. Moguće je stvoriti takvo pravedno okruženje i u Brčkom, ali to birači moraju zahtijevati i za to tražiti odgovornost svojih izabranih zvaničnika i državnih službenika, umjesto da pristaju, kada dođe vrijeme izbora, na male, kratkoročne koristi u zamjenu za svoj glas.

  Ono što smo imali priliku vidjeti u proteklih nekoliko mjeseci tek je početak. Ako su vlasti Distrikta zaista posvećene budućnosti Brčkog, onda ćemo na proljeće vidjeti građevinske radove u Luci, radove na mostu, provođenje inicijative potpisane između Vlade Brčkog i STUDEN Holdinga kojom će se poboljšati javne usluge za poslovanje, te ubrzano usvajanje novog i transparentnog zakona o udruženjima i fondacijama, i mnogo, mnogo više.

  Kao što je supervizor mnogo puta naglasio, ukoliko vlasti zadrže ovu dinamiku reformi, međunarodna zajednica će pružati podršku u svakoj fazi. Ali ukoliko se reformski napori vrlo brzo ne prošire, onda će trebati preispitati podršku međunarodne zajednice Brčkom. Godina 2020. je odlučujuća za Brčko Distrikt.

  Autor: OHR
  Izvor: Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  9 × = ninety

  Čitano

  Povezani članci