More

  Ogromna podrška UN-a mogućem članstvu Palestine: Evo kako su glasali u regionu i Evropi

  Generalna skupština UN-a usvojila je rezoluciju kojom se poziva Vijeće sigurnosti da ponovno razmotri i podrži punopravno članstvo Palestine u UN-u, te da se popravi njezin status. Rezoluciju su podržale 143 države, dok su devet, uključujući SAD, bile protiv, a 25 suzdržanih. U regiji, Bosna i Hercegovina je glasala za, kao i Srbija i Crna Gora, dok su Sjeverna Makedonija i Hrvatska bile suzdržane.

  Rezolucija naglašava da su palestinske vlasti kvalificirane za članstvo u UN-u i poziva na “ponovno povoljno razmatranje stvari”. Međutim, SAD su najavile da će ponovno staviti veto ako rezolucija bude poslana Vijeću sigurnosti, ističući da Palestina ne ispunjava kriterije za članstvo.

  U aprilu su palestinske vlasti ponovno pokrenule zahtjev za članstvo, ali su SAD stavile veto na taj pokušaj. Glasanje u Vijeću sigurnosti pokazalo je 12 članica za, jednu protiv i veto SAD-a. Izrael je podržao američki veto, dok je Palestinska uprava osudila odluku. Mađarska i Češka su bile protiv članstva Palestine.

  Rezolucija omogućuje Palestincima određena dodatna prava i privilegije, uključujući pravo da izravno podnose prijedloge i amandmane, te da budu raspoređeni među državama članicama po abecednom redu, ali isključuje njihovo sudjelovanje u Vijeću sigurnosti ili glasovanje u Generalnoj skupštini.

  Rezultati glasanja :

  (Oslobođenje)

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  87 − = eighty four