More

  Ogrešević: Sporazum s ‘trojkom’ i dalje važi, mada su ga prekršili formiranjem državne vlasti s Dodikom i Čovićem

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Lider Narodnog evropskog saveza (NES) Nermin Ogrešević ocijenio je veoma važnim da je formirana Vlada USK koja će imati dvotrećinsku podršku u Skupštini USK.

  – Mislim da je to glavno obilježje formirane koalicije u USK (SDA, NES, SBiH i DF) – rekao je Ogrešević sinoć gostujući na Face TV-u.

  Nije išlo

  No, kako je naveo, do toga nije došlo preko noći ili naprasno.

  – Mi jesmo bili opredijeljeni izrazito da formiramo sa svojim partnerima (“osmorka”) vlast i većinu u USK. Međutim, jednostavno nije išlo. Mislim da USK nije trebao još jedan period nestabilnosti i nemogućnosti da se rade ozbiljni poslovi.

  Jednostavno, na neki način uz sve naše napore i nerazumijevanje u konačnici naših partnera, mi smo bili u situaciji da formiramo ovu parlamentarnu većinu – pojasnio je Ogrešević.

  Na pitanje hoće li se ova nova koalicija iz USK preliti i na federalni nivo, Ogrešević je odgovorio:

  “Mi nismo vodili takve razgovore niti smo preuzeli bilo kakve obaveze u tom smislu kad je u pitanju razgovor oko formiranja parlamentarne većine u USK. Imamo potpisan sporazum sa našim partnerima na nivou FBiH i mi smo se dosad držali tog sporazuma”.

  Prema njegovim riječima, taj sporazum i dalje važi, “mada ga je ‘trojka’ prekršila formiranjem državne vlasti bez nas sa Dodikovim SNSD-om i Čovićem. Ali, evo, mi se držimo sporazuma koji je još uvijek na snazi u FBiH”.

  – Mi u ovo nismo ušli sa bilo kakvim kalkulacijama. Nama je pitanje ustava, i FBiH i države, i državne imovine nadstranačko. I svako zadiranje u ustavne promjene, da li na nivou entiteta ili BiH, za nas je vrlo bitno pitanje.

  Naši stavovi su poznati, rekli smo da je jedini naš uslov – ako dođe do intervencije visokog predstavnika – za nas nisu prihvatljiva jednokratna rješenja samo za ovaj trenutak – potcrtava Ogrešević.

  SDA zna naše stavove

  Na pitanje je li ga u Sarajevu, gdje je prije nekoliko dana i potpisan sporazum o formiranju vlasti u USK, lider SDA Bakir Izetbegović pitao hoće li sa SDA i na federalnom nivou, Ogrešević kaže:

  “SDA je upoznata s našim stavovima i mi se toga držimo. Imamo potpisan sporazum, imamo obaveze prema našim partnerima, tako se ponašamo i tako ćemo se ponašati.

  Međutim, imamo situacije koje su iznad dnevne politike i, ako se odnose na budućnost i ono što nas čeka sutra, onda mi o tome i vodimo računa.

  Ne želimo biti u sendviču između ‘trojke’ s jedne, i SDA i DF-a, s druge strane. Mi imamo svoje stavove. Svjesni smo svog kapaciteta i uloge”.

  Ogrešević ističe da odgovornost za stanje u državi, osim SDA, snose i HDZ BiH, a naročito SNSD.

  – Mišljenja smo da barem u FBiH naši partneri moraju pokazati taj novi kvalitet. U ovom trenutku je sigurno – imamo partnere – “osmorku”. Samo što mi nismo “trojka”, mi smo blok NES-SBiH – istakao je Ogrešević.

  Dodao je da nije optimističan u pogledu rokova o kojima je jučer govorio lider HDZ-a BiH Dragan Čović, da će Vlada FBiH biti formirana do 6. aprila.

  – Krajina je mirna. A mirna Krajina – sigurna Bosna. Mislim da su građanima već bile dosadile dosadašnje krize na rubu parlamentarne većine u USK – dodao je Ogrešević.

  Nap.ba//Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  18 − = twelve