Ograđenovac: Organizovano vjersko predavanje za žene „U susret ramazanu“

  Udruženje žena „Hanuma“ sinoć je u saradnji sa Džematom Ograđenovac, u prostorijama Mjesne zajednice Ograđenovac organizovalo vjersko predavanje za žene pod nazivom „U susret ramazanu“.

  Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba

  Piše: Azra Bijedić

  Udruženje žena „Hanuma“ sinoć je u saradnji sa Džematom Ograđenovac, u prostorijama Mjesne zajednice Ograđenovac organizovalo vjersko predavanje za žene pod nazivom „U susret ramazanu“.

  Predavanje je bilo organizovano za sve mještanke MZ Ograđenovac i Vukelji, ali i ostale zainteresovane građanke.

  Ramazan kroz prizmu žene

  Predavanje je održala Amina Tanjić-Musić, koja je koordinatorica Džemata Ograđenovac, pri Medžlisu Islamske zajednice Brčko. Ona je koordinatorica za brak i porodicu, članica Udruženja žena „Hanuma“ i nastavnica islamske vjeronauke u Devetoj osnovnoj školi Maoča.

  „Ideja ovog druženja je da se osvrne na ramazan, ali samo kroz prizmu žene, žene kao domaćice, žene koja se bavi raznim profesijama, a njena krajnja uloga je uloga domaćice, one koja porodicu drži na okupu, koja ima glavnu zadaću tokom mjeseca ramazana i cilj je da joj pokažemo na koji način da to iskoristi“, kazala je Tanjić-Musić.

  Ovaj događaj je posjetilo više od 50 žena, članica Udruženja, mještanki, ali i žena iz drugih mjesta Distrikta.

  Amina Tanjić-Musić (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  „Naše članice su se dogovorile da obuku tradicionalnu bosansku nošnju, napravile smo halvu, pa smo se tako prisjetile i naših običaja“, izjavila je Tanjić-Musić.

  Cilj je očuvanje tradicije i običaja

  „Naše udruženje njeguje baštinu bošnjačke kulture. Ovo smo organizovali iz razloga što dolazi mjesec ramazan, a i prošle godine smo organizovale ovo okupljanje i predavanje“, kazala je Enesa Lišić, predsjednica Udruženja žena „Hanuma“.

  „Svi se radujemo i rado se odazivamo ovakvim događajima, u kojima žene mogu mnogo toga naučiti kroz sugestiju, razna edukativna pitanja i slično“, rekla je Lišić.

  „Udruženje žena ‘Hanuma’ će njegovati ovu tradiciju i dalje, svake godine planiramo organizovati ovakvo vjersko predavanje uoči ramazana, a za vrijeme ramazana organizujemo zajednički iftar za sve mještane naše mjesne zajednice“, izjavila je Lišić i naglasila da ovim okupljanjima žele prenijeti vjerske običaje na buduće generacije.

  Enesa Lišić (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  „Kada smo u vjeri možemo našu djecu edukovati, sva vjerska okupljanja oplemenjuju naša srca i dušu čime mi kao majke možemo našu djecu usmjeriti ka boljoj budućnosti.“

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five × = 50