More

  Oglasili se iz OHR-a nakon posljednjih napada na povratnike

  - Advertisement -

  Prijetnje ili provokativno ponašanje prema povratnicima su neprihvatljivi i Ured visokog predstavnika (OHR) ih neće tolerirati – upozorili su iz OHR-a u izjavi za Fenu povodom aktualnih dešavanja u entitetu Republika Srpska gdje su sve učestaliji napadi na povratnike.

  – Organi za provođenje zakona u BiH imaju obavezu, kao i kapacitet i sposobnost, da istraže sve incidente koji se dogode, pronađu počinitelje i pobrinu se da se takvi incidenti u budućnosti ne dešavaju – poručuju iz OHR-a.

  Osnovni princip Dejtonskog mirovnog sporazuma

  Podsjećaju da je pravo na povratak osnovni princip Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako je navedeno u Aneksu VII Sporazuma. Prema tom sporazumu, strane su se obavezale da se izbjeglicama i raseljenim osobama omogući siguran povratak, bez rizika od uznemiravanja, zastrašivanja, progona ili diskriminacije, posebno zbog njihove nacionalnosti, vjerskih uvjerenja ili političkog mišljenja.

  Također, OHR navodi da su se stranke dalje obavezale da će tamo gdje su na vlasti stvoriti političke, ekonomske i socijalne uslove koji pogoduju dobrovoljnom povratku i skladnoj reintegraciji izbjeglica i raseljenih lica, bez favoriziranja bilo koje određene grupe.

  Komentirajući zahtjeve udruženja žrtava da se konačno provede reforma policije u RS-u te osigura zapošljavanje većeg broja Bošnjaka i Hrvata u MUP-u RS-a, iz OHR-a poručuju da organi vlasti imaju tu obavezu.

  Nećemo tolerirati napade na povratnike

  – Organi vlasti imaju obavezu da primjenjuju ustavni princip proporcionalne zastupljenosti konstitutivnih naroda i Ostalih u odgovarajućim organima javne vlasti, uključujući i unutar policijskih struktura – naglasili su.

  Kako ističu, Bosna i Hercegovina je prešla dugačak put od završetka rata, to je sada država sa statusom kandidata na putu ka Evropskoj uniji i njene institucije su sposobne primijeniti visoke sigurnosne standarde u cijeloj zemlji i osigurati zastupljenost svih u svim sigurnosnim institucijama, posebno u povratničkim područjima.

  – Ne možemo i nećemo tolerirati bilo kakve napade na povratnike. Visoki predstavnik će i dalje biti veoma angažiran u vezi s ovim pitanjem – poručuju iz OHR-a u izjavi za Fenu.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fourteen − = 5