Održana vježba „NICS Brčko 2019”

Autor: Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine

Uz korištenje aplikacije „Komandni sistem za incidente sljedeće generacije” (NICS) pripadnici Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas su zajedno s Ministarstvom sigurnosti BiH, Federalnom upravom civilne zaštite, Policijom Brčko distrikta BiH, Crvenim krstom/križom Brčko distrikta BiH, RSK „Nemo” i “Xcentrom” održali terensku vježbu spašavanja na vodi koja se već drugi dan održava u Brčkom pod nazivom „NICS Brčko 2019”.

Na današnjoj vježbi prisustvovao je i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić koji je kazao da je današnja vježba pokazala apsolutnu spremnost Odjeljenja za javnu sigurnost i da može odgovoriti na sve izazove.

„Mi smo 2014. godine bili mjesto gdje su se dogodile katastrofalne poplave i najgore bi bilo da nismo iz toga izvukli određene pouke. Mi smo se nakon toga opredijelili za jednu intenzivniju aktivnost kada je u pitanju opremanje našeg Odjeljenja za javnu sigurnost u materijalnom i tehničkom smislu kao i kadrovskom osposobljavanju. Također, tada smo počeli i sa učvršćivanjem saradnje s različitim strukturama koje mogu doprinijeti jednom koordiniranom nastupu u odbrani i sanaciji posljedica prirodnih i drugih katastrofa. Jako je važno da postoji saradnja i s nevladinim sektorom, ali i s različitim agencijama iz našeg okruženja. Današnja vježba je pokazala apsolutnu spremnost Odjeljenja da odgovori na sve izazove”, kazao je Milić.

Šef Odjeljenja za javnu sigurnost Edin Zaimović kazao je da Vlada Distrikta i Odjeljenje za javnu sigurnost uzima aktivnu ulogu u podizanju mobilnosti i spremnosti na određene odgovore kada je u pitanju zaštita i spašavanje.

„Ova vježba i tehnologija koja nam se nudi je nama dostupna i jedan dio tehnologije mi već imamo. Softver smo dobili i ovo je sada u konačnici implementacija naših zacrtanih ciljeva. Sutra je zadnji dan kada ćemo imati evaluaciju vježbe i dodjelu certifikata za učesnike vježbe”, kazao je Zaimović.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite Federacije BiH, kazao je da je važno da se kreiraju određeni scenariji kako bi spremnost bila na samom vrhu i odgovorilo na bilo koju nesreću.

„Mi smo specifična zemlja u nadležnostima, ali to nas ništa ne sprječava da imamo odgovor na nesreće i da pomažemo jedni drugima. S lokalnom zajednicom trebamo i dalje razvijati kapacitete jer je veoma važno u pomoć stići odmah”, kazao je Solak.

Direktorica vježbe iz Ministarstva sigurnosti BiH Mirnesa Softić kazala je da su danas ekipe demonstrirale vježbu na rijeci Savi gdje su se ujedno koristile i nove tehnologije.

„Koristili smo nove tehnologije u smislu dronova i snimak je kroz sistem išao uživo. Imali smo i podršku sa žirokopterima i bili su uključeni različiti timovi. Fokus je ponovo bio na interoperabilnosti timova iz različitih institucija gdje su se razmjenjivale informacije i sl. Zadovoljni smo današnjom vježbom kao i jučerašnjom”, kazala je Softić.

Današnjoj vježbi prisustvovao je i supervizor za Brčko distrikta BiH Michael Scanlan, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH, predstavnici Federalne uprave civilne zaštite i Republike Srpske kao i predstavnici NATO-a.

Izvor: Otisak.ba
--

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

10 × one =