Održana treća javna rasprava o Prijedlogu budžeta Brčko distrikta BiH za 2021. godinu

Treća javna rasprava o Prijedlogu budžeta Brčko distrikta za 2021. godinu u iznosu od 238.227.961 KM održana je u subotu, 20. februara u velikoj sali Doma kulture Brčko, saopšteno je danas iz brčanske Skupštine.

Potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović rekao je da je odziv građana na sve tri javne rasprave bio dobar, da su prijedlozi bili konstruktivni i da se uglavnom odnose na oblast infrastrukture.

Uvijek se, kroz Komisiju vodi računa o tome da se izađe u susret i riješe problemi građana. Siguran sam da ćemo uspjeti da preraspodijelimo određena sredstva po zahtjevu građana.

Predsjedavajući skupštinske Komisije za budžet Srđan Blažić podsjetio je da se ovogodišnji budžet kreirao po novom Zakonu o budžetu Brčko distrikta BiH i da neće biti povećanja utvrđenih prihoda.

Ono što mi kao Skupština u saradnji s Vladom Brčko distrikta možemo da uradimo jeste da pokušamo da uštedimo na rashodovnoj strani, prije svega, na materijalnim troškovima i grantovima. Siguran sam da će ušteda biti i na bruto platama i naknadama, a onda ta sredstva preusmjeriti na kapitalni dio budžeta.

Blažić je istakao da očekuje da će budžet Brčko distrikta BiH za 2021. godinu biti usvojen do kraja marta.