Održana svečana sjednica PDP Brčko povodom 22. godišnjice

Foto / Ustupljeno Otisku

[SAOPŠTENJE]  Brčanska Partija Demokratskog Progresa, sinoć je okupljanjem čelnika, članova i simpatizera stranke, obilježila 22. godišnjicu od svog formiranja na ovom području. Radno- svečanom zasjedanju, prisustvovali su i predsjednik PDP Branislav Borenović, te potpredsjednica partije Jelena Trivić. Na početku radnog dijela zasjedanja prikazan je kraći dokumentarni

film o formiranju, rastu i razvoju Partije Demokratskog Progresa u Brčkom, kroz koji je vidljiv put jačanja ove partije i njeno profiliranje kao jedne od partija sa najviše staža medju narodom ne samo u Brkom već i u Republici Srpskoj, pa i BiH. Takođe je vrlo jasno prikazana činjenica da su članovi partije prošli sve nivoe političke borbe u Brčkom, počev od učešća u takozvanoj Prelaznoj Skupštini Distrikta, pa preko van parlamentarne borbe, do djelovanja predstavnika PDP-a u Parlamentarnoj opozicij, do ovog trenutka, odnosno situacije, kada u zadnje tri godine, čine dio izvršne i zakonodavne, vlasti u Brčkom.
„Naše pozicije su se mjenjale, ali se nikada nisu mjenjali naši programski ciljevi. Uvjek smo se zalagali za bolje uslove života i rada svih u Brčko-distriktu. Za bolje i pravednije društvo, za ekonomiju za jačanje privrede, ali i za ravnopravnost Srpskog naroda u Brčkom, ali nikada to nismo činili na uštrb drugih“, naglasio je ovom prilikom predsjednik PDP-a Brčko i poslanik u Parlamentu Distrikta, Siniša Golić.
PDP-e je u političkom životu Distrikta, istaknuto je, prepoznat kao partija sa kojom žele svi da sarađuju.
„Mi kroz svoje programske ciljeve ne želimo ovdje stvarati sebi političke neprijatelje. Svakako želimo da imamo političke rivale kako bi kroz političku borbu, stvarali što povoljniji ambijen za bolji život svih na ovom prostoru“, naglasio je Golić.
Koliko je u minulom periodu, konkretno uradila ova vladajuća struktura, čiji je dio i PDP-e, najbolje će se vidjeti, kazano je, u narednoj godini jer mnogo toga je pripremljeno za realizaciju. Budžet će parlamentarna većina, čiji je PDP-e dio, prvi put usvojiti do kraja tekuće, za narednu godinu i tek će prvih šest mjeseci 2022. godine pokazati, da su urađene kvalitetne pripreme, za pomak naprijed u svim oblastima, što će biti uočljivo u narednom periodu, istaknuto je na skupu.
„PDP od lokalnih do lokalnih izbora, odnosno svake dvije- do četiri godine, postiže sve bolje i bolje rezultate, uvjek dajući značajan doprinos generalnom uspjehu partije, kako na nivou „Izborne jedinice šest“, tako i na nivou cijele Republike Srpske, te vjerujem da će, na oktobarskim izborima naredne godine, naš rezultat biti znatno bolji nego prije četiri godine, te da ćemo na taj način dati najkonkretniji doprinos, opštem uspjehu PDP-a u koji vjerujem“, zaključio je prvi čovjek PDP-a Distrikta, Siniša Golić.
O političkoj borbi PDP-a i sa aspekta udjela u njoj žena, okupljenima je govorila potpredsjednica PDP-a i poslanica u entitetskom Parlamentu Jelena Trivić, naglasivši da je, uopšte zastupljenost žena u politici, odraz nekih socioloških i širih društevenih faktora koje nemožete promjeniti preko noći, niti se ti faktori mogu promjeniti „kvotama ili nekim dekretima“, odnosno nečim što se eventualno propiše.
„Suština mog životnog mota je da ja nisam ni bolja ni lošija od nekog svog kolege, samo za to što je on muškarac, a ja žena. Iza svih nas, generalno, treba da stoje kompetencije, znanje, integritet i autoritet i u tom slučaju, nema razloga da i žena ne uspije u politici“, poručilla je ovom prilikom Jelena Trivić.
Obraćajući se prisutnima prvi čovjek PDP-a Branislav Borenović, prije svega je akcentirao specifičnosti u kojima PDP-Distrikta djeluje, istaknuvši da je ovo, po svemu izuzetno specifična sredina, te da je upravo u Brčkom jako važno sačuvati stabilnost Odbora PDP-a i unutar njega imati mudre, ozbiljne i odgovorne ljude, što i jeste slučaj u Brčkom.
„Vrlo je važno u ovakvom izazovnom momentu sačuvati stabilnost, mudrost, te se odgovorno odnositi prema svim političkim izazazovima, u kojem se globalno pokušava stvarati tenzija, politike sukoba, konfrontacija i svega onoga, što odvlači pažnju od suštinskih problema s kojima se suočava svaki čovjek u Brčko-distriktu, Republici Srpskoj, ali i cijeloj BiH“, naglasio je Borenović.
Prvi čovjek partije, izrazio je zadovoljstvo što, na ovako specifičnom područiju, kakvo je Distrikt, PDP-e raste, bilježeći zanačajan progres, s kojim će se, vjeruje Borenović, nastaviti i u narednom periodu.
„Nema sumnje da su ovdje otvorili prostor za prijem novih članova, na taj način slijedeći politiku vrha partije, te da će kroz kombinaciju mladosti i iskustva, napraviti najbolji balans neophodan za razvoj Republike Srpske i Brčko-Distrikta“, naglasio je Borenović.
Kad je riječ o očekivanjima PDP-a od predstojećih izbora, i u tom kontekstu partije u Distriktu, Borenović je naglasio da očekuje da i ovdašnji Odbor nastavi da slijedi generalnu politiku PDP-a.
„U ovom kontekstu očekujem fokus na ekonomski razvoj, primjenjivanje svih onih principa na kojima počiva PDP-e, a s ciljem jačanja Republike Srpske i Brčko-distrikta. Prije svega, to treba činiti u ekonomskom smislu, kako bi smo stvorili preduslove da, mladi ljudi imaju razlog ostati na ovim prostorima, a ne odlaziti u inostranstvo“, akcentirao je Borenović.
Govoreći o narednim oktobarskim izbora Borenović očekuje značajan rezultat ,u kojem će, kaže, Brčko dati svoj doprinos.
„Konkretno to znači PDP-eov predsjednik Republike Srpske i PDP-eov član Predsjedništva BiH“, zaključio je Branislav Borenović. Nakon radnog dijela sjednice, upriličeno je druženje članova i simpatizera PDP-a sa rukovodstvom partije.

PPD Brčko distrikt BiH
--