More

  Održana javna rasprava o Zakonu o visokom obrazovanju

  U skladu sa Odlukom o sprovođenju javne rasprave, Komisija je zadužena da zapisnik s javne rasprave dostavi zastupnicima najmanje 15 dana prije upućivanja Nacrta ovog zakona u proceduru drugog čitanja.

  U skladu s Odlukom Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, skupštinska Komisija za obrazovanje, sport, kulturu i saradnju s vjerskim zajednicama održala je u ponedjeljak, u velikoj sali Skupštine, javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

  Učešće u javnoj raspravi kojoj su prisustvovali predsjednik i dopredsjednik Skupštine, Esed Kadrić i Ivo Filipović, uzeli su predstavnici stručne javnosti, predstavnici Ekonomskog fakulteta, Visoke škole eMPIRICA, Evropskog i Internacionalnog univerziteta u Brčkom.

  Akreditovanje visokoškolskih ustanova

  Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Distrikta, rekao je da se izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju rješavaju dosadašnji problemi vezani za akreditovanje visokoškolskih ustanova.

  Jedna od ključnih izmjena i dopuna je i razdvajanje upravnog od inspekcijskog nadzora.

  “Cilj izmjena i dopuna Zakona jeste da se riješe nedostaci koji su prepoznati proteklih godina, a koji se uglavnom odnose na probleme akreditovanja i licenciranja visokoškolskih ustanova”, rekao je Vukašin Panić, predsjedavajući Komisije.

  Predstavnici Odjeljenja i Komisije istakli su da se očekuje da stručna i javna rasprava ukažu na eventualne nedostatke u ponuđenom tekstu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju prije njegovog razmatranja i usvajanja u Skupštini, u drugom čitanju.

  “Svi očekujemo da će se izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju u Brčko distriktu BiH unaprijediti stanje u ovoj oblasti i stvoriti pravni okvir koji će omogućiti da prevaziđemo nesporazume i nesuglasice”, rekao je Siniša Bilić, dekan Fakulteta za menadžment Internacionalnog univerziteta.

  Dodao je da bi prije svega trebalo donijeti pravilnik za obnavljanje procesa akreditacije kako bi univerziteti mogli dokazati da posjeduju određene kvalitete u skladu sa standardima u oblasti visokog obrazovanja.

  Izvještaj Skupštini

  Komisija će sumirati rezultate javne rasprave i podnijeti izvještaj Skupštini.

  U skladu sa Odlukom o sprovođenju javne rasprave, Komisija je zadužena da zapisnik s javne rasprave dostavi zastupnicima najmanje 15 dana prije upućivanja Nacrta ovog zakona u proceduru drugog čitanja.

  Zastupnici su 14. februara na redovnoj sjednici Skupštine u prvom čitanju usvojili izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju.

  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ one = 3