Održana 65. redovna sjednica Skupštine

  Poslanici Skupštine Brčko distrikta usvojili su na 65. redovnoj sjednici održanoj u srijedu 1. jula 2020. godine više zakona. Po hitnom postupku usvojen je Nacrt zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama zaposlenih u pravosuđu Distrikta kojim se regulišu pravo i visina dodatka na osnovnu platu.

  U prvom čitanju je usvojen Nacrt zakona o mirnom okupljanju, a podršku je dobio i Nacrt zakona o dopuni Zakona o dječijoj zaštiti kojim se uvodi dječiji doplatak za blizance i trojke nezavisno o materijalnom statusu roditelja.

  „Nacrt ovog zakona jednoglasno je prihvaćen i nadam se da će vidjeti svjetlo dana i u drugom čitanju. Ima određenih prijedloga da se dječijim doplatkom obuhvate sva djeca i dali smo zadatak da se provjere finansijske implikacije takvog rješenja“, rekao je Ivo Filipović, potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta.

  Nacrt zakona o izmjenama Zakona o prostornom planiranju usvojen je također u prvom čitanju kao i Nacrt zakona o dopuni Krivičnog zakona Brčko distrikta kojim zdravstveni radnici dobijaju status službene osobe

  Tomislav Stjepanović, predsjedavajući skupštinske Komisije za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu rekao je da će se nakon konačnog usvajanja dopuna svaki napad na zdravstvene radnike smatrati kao napad na službenu osobu. Podsjetio je da je procedura pokrenuta prije godinu dana na inicijativu sindikata i udruženja ljekara.

  „Prijedlog dopuna Krivičnog zakona Brčko distrikta usvojili smo u prvom čitanju uz zaključak da se ponovo uputi Pravosudnoj komisiji Brčko distrikta. Ukoliko Pravosudna komisija bude cijenila da su neke odredbe u suprotnosti s nekim krivičnim propisima na nivou države i Brčko distrikta mi ćemo to korigovati ali pretpostavljam da do toga neće doći jer slične načine zaštite zdravstvenih radnika imamo i u okruženju“, rekao je Stjepanović.

  Poslanici su razmatrali i usvojili Izvještaj o izvršenju budžeta Brčko distrikta u 2019. godini  kao i više izvještaja o radu  pravosudnih institucija, Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta, javnog preduzeća „Komunalno Brčko“.

  Doneseno je više odluka među kojima i nekoliko odluka o utvrđivanju javnog interesa za Brčko distrikt BiH.

  Odloženo je razmatranje Nacrta zakona o vodama,  Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o platama i drugim naknadama sudija i tužilaca i razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o platama i drugim naknadama  pravobranioca i zamjenika pravobranioca u Pravobranilaštvu Brčko distrikta kao i Prijedloga odluke o usvajanju srednjoročnog plana razvoja zdravstvene zaštite Brčko distrikta BiH, više izvještaja Ombudsmana BiH i Informacije o stepenu realizacije obaveza iz Deklaracije o unapređenju informatizacije u Distriktu.

  Autor: Skupština Brčko distrikta BiH