Održana 29. redovna sjednica Skupštine

  Veći broj zakona čije je razmatranje i usvajanje bilo predloženo odloženo za naredno skupštinsko zasjedanje. Nedostatak afirmativnih glasova poslanika iz reda hrvatskog naroda.

  Usvojeni Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama po hitnom postupku i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku u prvom čitanju [Ustupljeno Otisku]

  Skupština Brčko distrikta usvojila je u srijedu, na 29. redovnoj sjednici, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama po hitnom postupku i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku u prvom čitanju, dok je veći broj ostalih zakona čije je razmatranje i usvajanje bilo predloženo odloženo za naredno skupštinsko zasjedanje, saopćeno je u četvrtak iz ove institucije.

  Ivo Filipović, potpredsjednik Skupštine rekao je nakon sjednice da je ona “kao i prethodne protekla u najboljem redu” i da vjeruje da će zakoni čije je razmatranje i usvajanje odloženo biti doneseni na narednoj sjednici.

  Nacrti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti i  Zakona o socijalnoj zaštiti u drugom čitanju odloženi su za narednu sjednicu zbog potrebe usklađivanja amandmana.

  „Povukli smo amandmane na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti jer je došlo do neusklađenosti amandmana Vlade i nadležne skupštinske komisije i to će biti usklađeno do narednog zasjedanja“, rekao je potpredsjednik Filipović.

  Antikoruptivni zakoni

  Vjeruje da će na narednoj sjednici u drugom čitanju biti usvojen i Nacrt zakona o kancelariji za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije i Nacrt zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju čije je razmatranje također odloženo.

  „Ovim zakonima dugo se bavimo, imamo kvalitetne prijedloge koji se tiču preventivnog djelovanja prilikom izrade propisa i koje treba ugraditi u ove zakone“, rekao je Filipović.

  Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić izjavio je da smatra dobrim prijedlog uvođenja obaveze pribavljanja mišljenja kancelarije za prevenciju korupcije u toku donošenja zakonskih i podzakonskih akata kako bi se ukazivalo na postojanje koruptivnih elemenata u tim propisima.

  „Ovo je dobar prijedlog ali nije bilo moguće da se realizuje na osnovu amandmana koje je Vlada predložila, zbog čega je Skupština odložila donošenje Zakona“, rekao je gradonačelnik Milić.

  Dodao je da je na sastanku šefova poslaničkih klubova u pauzi skupštinskog zasjedanja potvrđeno da kancelarija za prevenciju korupcije bude uspostavljena u Kancelariji gradonačelnika, s tim što bi njena nezavisnost bila propisana i garantovana zakonom.

  Nedostatak afirmativnih glasova

  Razmatranje i usvajanje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, kao i Izvještaja o sprovedenoj proceduri za izbor kandidata i Prijedloga odluke za imenovanje članova Nadzornog odbora JZU „Zdravstveni centar“ odloženi su zbog nedostatka afirmativnih glasova poslanika iz reda hrvatskog naroda.

  Usvojeni su izvještaji o radu Pravobranilaštva  i Policije za 2017. godinu.

  Skupština je donijela devet odluka o utvrđivanju javnog interesa, kao i odluke o izmjenama odluka o pristupanju izradi 12 regulacionih planova.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ one = 10