More

  Održana 24. redovna sjednica Skupštine Brčko distrikta

  Usvojena tri zakona u prvom čitanju, bez podrške za dva zakona u drugom čitanju.

  Zastupnici Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine usvojili su u srijedu, na 24. redovnoj sjednici, Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Distriktu u prvom čitanju, kojim se osigurava veća zaštita žrtvama nasilja.

  U prvom čitanju usvojeni su i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona  o dječijoj zaštiti  i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti.

  „Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti na drugačiji način tretiraju utvrđivanje prava na dodatak za njegu i pomoć drugog lica na način da će postojati skala korisnika od umjereno, teško i potpuno do lica s malom zavisnošću od tuđe njege i pomoći“, rekla je u izjavi medijima Nataša Stevanović, šefica Pododjela za socijalnu zaštitu u brčanskoj Vladi.

  Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu i Nacrt zakona o plaćama i drugim naknadama pravobranioca i zamjenika u Pravobranilaštvu Distrikta u drugom čitanju nisu dobili podršku zastupnika.

  „Tražit ćemo da dostave novi prijedlog koji će biti primjereniji trenutku u kome se nalazimo jer smo cijenili da plate pravobranilaca ne mogu biti na nivou plata sudija i tužilaca“, rekao je nakon sjednice Esed Kadrić, predsjednik Skupštine.

  Usporeniji rad Skupštine

  Predsjednik Skupštine Esed Kadrić komentirao je situaciju koja je nastala nakon što je zastupnik Tomislav Stjepanović napustio poslanički klub Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, a u Skupštini će djelovati kao nezavisni zastupnik u Klubu zastupnika Hrvatska seljačka stranka – braća Radić.

  „Danas na dnevnom redu nismo imali tačke dnevnog reda koje zahtijevaju prisustvo tri poslanika iz reda konstitutivnih naroda. Na narednim sjednicama pojavit će se takve situacije i shodno tome vidjet ćemo kako će se ponašati poslanici koji su jutros opravdali svoje odsustvo, a radi se o tri poslanika iz reda hrvatskog naroda. Ne znam kako će parlament funkcionisati i hoće li to biti produktivan rad, ali jučer je donesena jednoglasna odluka da se nastavi raditi u ovom sastavu. Kada bi se svi pridržavali svojih obaveza ne bi trebalo biti smetnji u radu, ali u politici se koriste razni načini političke borbe pa i oni koji poslanike opredjeljuju da ne prisustvuju sjednicama i time pokazuju svoj politički stav. Mislim da će toga biti i da će biti usporeniji rad parlamenta“, rekao je Kadrić.

  Skupština je razmatrala prihodovnu stranu i materijalne troškove Prijedloga budžeta Distrikta, a razmatrano je i doneseno i više odluka, među kojima i Odluka o pokretanju postupka izbora i imenovanja članova Nadzornog odbora Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“.

  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ ten = 1