Održan trening na temu ‘Zagovaranje i uticaj na obrazovne politike’

  Cilj treninga je animirati i uključiti lokalne nevladine organizacije u rješavanje problema ranog napuštanja obrazovanja.

  [BDC TV]

  U okviru projekta „Bright4All“ Omladinski centar „Vermont“ realizuje treninge za nevladine organizacije na temu „Zagovaranje i uticaj na obrazovne politike“. Cilj treninga je animirati i uključiti lokalne nevladine organizacije u rješavanje problema ranog napuštanja obrazovanja.

  Organizacija Save the Children u partnerstvu sa Omladinskim centrom „Vermont“ iz Brčkog i Udruženjem „Žene sa Une“ iz Bihaća provela je istraživanje o uzrocima odustajanja od obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

  - Reklama -

  „Ti rezultati su prezentovani i pokazuju u kojim opštinama su koji razlozi napuštanja škola. Nije isto u svim dijelovima Bosne i Hercegovine. Negdje je to neimaština, negdje zanemarenost djece, iskorištavanje i eksploatisanje djece”, rekao je Damir Radenković, direktor OC „Vermont“.

  Upozoreno je na nedostatak sistemskog pristupa ovom problemu. Zato je potrebno naći sistemska rješenja za sprečavanje ranog napuštanja školovanja među djecom iz ranjivih grupa.

  „U Brčkom jedan od većih problema je što nemamo uvezan sistem koja djeca su upisala školu, a koja su napustila školu. Mislim da je lako doći do tih podataka, potrebno je samo uvezati sve vladine institucije”, kaže Radenković.

  Teška finansijska situacija porodica, nemogućnost roditelja da podrže obrazovanje, nemogućnost škole da uveže obrazovni sistem sa porodicom samo su neki od razloga prestanka školovanja.

  „Istraživanje je obuhvatilo oko 1.100 djece iz osam opština sa područja Bosne i Hercegovine iz oba entiteta i Brčko distrikta. Pokazalo je da još uvijek djeca iz Bosne i Hercegovine napuštaju školovanje ili ga i ne upisuju. Istraživanje je pokazalo i da su to djeca koja dolaze iz marginiliziranih kategorija”, rekla je Aleksandra Babić-Golubović, Organizacija „Save the Children“.

  U prvom planu projekta „Bright4all“ je uključivanje još nevladinih organizacija, uz dodijeljivanje malih grantova u iznosu od 20 hiljada eura.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  1 × = two