Održan sastanak gradonačelnika Brčkog i Bijeljine

Aktuelne teme u Brčko distriktu BiH i gradu Bijeljini koje se odnose na privredni ambijent, komunalna pitanja i infrastrukturne projekte koji se realizuju bile su teme sastanka gradonačelnika Brčko distrikta BiH Eseda Kadrića i gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića, koji je održan danas u Brčkom, saopšteno je iz brčanske Vlade.

S obzirom da su dvije lokalne zajednice naslonjene jedna na drugu, kako geografski tako i u drugim segmentima života, iskazana je namjera za intenzivnijom saradnjom. Razgovarano je o autoputu Beograd – Sarajevo, odnosno dionici koja će proći kroz ove lokalne zajednice, razmijenjena su iskustva o postupku eksproprijacije i drugim pripremnim radnjama za realizaciju ovog velikog projekta u oblasti putne infrastrukture. Ostale teme odnosile su se na pozitivne politike i uspješne projekte koje provode lokalne zajednice pa je tako delegaciji iz Bijeljine predstavljena podsticajna politika u realnom sektoru koja se provodi u Brčkom, pogodnosti koje će donijeti projekat revitalizacije „Luke Brčko“ kao i izgradnja mosta preko rijeke Save Brčko – Gunja, a nezaobilazna je bila i tema o posljedicama koje je izazvala pandemija korona virusa i podsticajnim mjerama koje provodi Brčko distrikt BiH.

Dogovorena je daljnja saradnja na operativnom nivou između dvije lokalne zajednice kao i uzvratna službena posjeta delegacije Distrikta gradu Bijeljini u narednom periodu, navedeno je u saopštenju.