More

  Održan nastavak 27. sjednice Vlade Brčko distrikta BiH

  - Advertisement -

  – Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je u nastavku 27. redovne sjednice Smjernice za izradu nacrta pravilnika o principima na kojima se zasniva obavljanje djelatnosti javnih preduzeća u Brčko distriktu BiH.

  Usvojene su i Smjernice za izradu nacrta odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvećanju faktora atraktivnosti za vrijednost nekretnina u postupku eksproprijacije za projekat „Zaobilaznica oko Brčkog“.

  Članovi Vlade usvojili su Prijedlog Zaključka o izmjenama Zaključka o utvrđivanju metodologije izrade organizacionog plana organa javne uprave Brčko distrikta BiH kao i Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o formiranju Komisije za komasaciju Brčko distrikta BiH te Prijedlog Odluke o kriterijima za ostvarivanje prava na subvencioniranje zakupnine za stan.

  Šefica Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Jelena Nikić-Damjanović je istakla da ranije donesenom odlukom Vlade korisnici koji koriste stamene objekte Brčko distrikta BiH po modelu socijalnog neprofitnog stanovanja imaju mogućnost subvencioniranja zakupnine.

  „Iz tog razloga je Vlada na prijedlog gradonačelnika danas usvojila odluku koja se ogleda u općim i posebnim kriterijima koje treba utvrditi, pravu na subvencioniranje zakupnine kao i izvorima finansiranja. Ovo se odnosi na prethodno dodijeljene stambene jedinice, dakle zgradu koja je dodijeljena 2014. godine sa 10 stambenih jedinica, kao i nedavno dodijeljenu stambenu zgradu sa 18 stambenih jedinica romskoj populaciji. Subvencioniranje je moguće u iznosu od 50% ili 100%, a to će se utvrditi kroz provedeni postupak Odjeljenja“, istakla je Nikić- Damjanović.

  Na današnjoj redovnoj sjednici usvojeni su i Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u radna tijela u okviru mehanizma koordinacije u procesu evropskih integracija, Prijedlog Odluke o dopuni Odluke o imenovanju zamjenika predstavnika Brčko distrikta BiH u savjetodavnu komisiju za dug, Prijedlog Zaključka o davanju pozitivnog mišljenja na dokument „Okvirna energetska strategija BiH do 2035. godine“, kao i Prijedlog Zaključka o davanju podrške na Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o izmjenama i dopunama Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save s nacrtom okvirnog sporazuma.

  Članovi Vlade usvojili su Prijedlog Zaključka kojim se Vlada Brčko distrikta BiH izjašnjava pozitivno o pokretanju eventualnog pristupa BiH Sporazumu Traduki projekta za podršku i posredovanje u provođenju projekta u Jugoistočnoj Evropi.

  Primljena je k znanju Informacija o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za august 2017. godine.

  Osman Osmanović, direktor Trezora Brčko distrikta BiH, rekao je da su ostvareni ukupni prihodi za august tekuće godine 20.647.446 KM, odnosno za 2.230.220 KM više nego u istom periodu prošle godine. „Kada su u pitanju rashodi budžet je izvršen u iznosu od 11.520.195 KM ili za 1.571.000 KM manje nego u 2016. godini“, dodao je Osmanović.

  Na današnjoj sjednici razmatrana je i Informacija o postupcima javnih nabavki u periodu april – juni 2017. godine.

  Srđan Blažić, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove, naglasio je da je u navedenom periodu potpisano ugovora odnosno okvirnih sporazuma u iznosu od 2.492.000 KM. „Gledano u odnosu na prošlu godinu to je nešto manji iznos, ali smo u prvom kvartalu ove godine, za period januar – juni imali najbolji rezultat u zadnjih pet godina“, dodao je Blažić.

  Vlada je primila k znanju Informaciju o sticanju, uz nadoknadu, nekretnina označenih kao k.č. broj 4005/2 i k.č. broj 4151/2 k.o. Brčko 4 – privremeni registar.

  Odobrene su Smjernice za izradu nacrta pravilnika o izmjenama Pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i Prijedlog Pravilnika o izmjenama Pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2017. godinu.

  Usvojena je Informacija o podnesenim zahtjevima za dodjelu zamjenskog stana za uništen stan za koji nije izvršena procjena vrijednosti uništenog stana.

  Usvojen je Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti Odjeljenju za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja za angažovanje dva izvršioca, kao i sedam izvršilaca u Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu – navedeno je u pisanoj informaciji iz Vlade.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × six = 54