Održan Dan uljarica u Brčkom: Institucionalnim uvezivanjem do povećanja poljoprivredne proizvodnje

U organizaciji Instituta za razvoj i unapređenje poljoprivrede – IRUP Brčko i kompanije BIMAL održan je Dan uljarica na temu „Prepoznati, razviti i održati proizvodnju uljarica u BiH“.

Zahvaljujući organizatorima, poljoprivredni proizvođači su i ove godine imali priliku da se na jednom mjestu sastanu i da razgovaraju sa predstavnicima resornih institucija i strukovnih tijela o aktuelnim trendovima i stanju u poljoprivrednoj proizvodnji.

„Snaga i rast domaće poljoprivredne proizvodnje znači i jačanje našeg agrarnog sektora, a bez jednakog razvoja obje strane ne možemo govoriti o kvalitetnoj prehrambenoj proizvodnji domaćih proizvođača, pri čemu je uloga agrara primarna za uspjeh prehrambene industrije u BiH. Kompanija BIMAL ima to zadovoljstvo da iz godine u godinu ulaže u povećanje proizvodnje uljarica, te da kao siguran otkupljivač prednost uvijek daje domaćim proizvođačima“, rekao je predsjednik Uprave STUDEN Grupe i generalni direktor kompanije BIMAL g. Ilija Studen.

Poljoprivredni proizvođači su složni da proizvodnja zavisi od mnogih faktora, te da je mogućnost predviđanja odnosa ulaganja i zarade izuzetno važna.

Podsticaji, mehanizacija, kvalitet zemljišta i vremenske prilike utiču na konkurentnost proizvodnje, a agrarna politika, pored zagarantovanog otkupa su dodatni stimulatori za domaće poljoprivrednike.

Resorna ministarstva Republike Srpske i Federacije BiH istakli su da su ove godine uspjeli da povećaju budžete za poljoprivredne podsticaje.

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu RS-a Boris Pašalić rekao je da je agrarni budžet Republike Srpske od 75 miliona KM najveći u posljednjih desetak godina, dok je iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH predstavljen program podsticaja za poljoprivredu u FBiH od 87 miliona KM što je rekordni iznos do sada, od čega su izdvajanja za biljnu proizvodnju planirana u iznosu od 12 miliona KM.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu Brčko distrikta Perica Burgić složio se da su podsticaji značajni za naše poljoprivrednika, a da za 2020. godinu u Brčko distriktu iznose 9,6 miliona KM.

Institucionalno uvezivanje je osnova za povećanje poljoprivredne proizvodnje i kvaliteta srovine, zaključak je održanog panela, pri čemu su saradnja i maksimalan angažmah svih nadležnih institucija neophodni kako bi došlo do rasta poljoprivredne proizvodnje.

Autor: IRUP Brčko / Bimal

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

÷ nine = 1