More

  Odrekli ste se državljanstva Bosne i Hercegovine: Koja su vaša prava u BiH nakon što ste postali državljanin neke druge države?

  - Advertisement -

  Najčešća pitanja i odgovori na temu ispisa iz državljanstva BiH su:

  Da li gubim pravo na nepokretnu imovinu nakon postupka odricanja / ispisa iz bosanskog državljanstva?, piše GP maljevac.

  Odgovor: Ne gubite pravo na nepokretnu imovinu u Bosni i Hercegovini.

  Nakon postupka odricanje državljanstva BiH, stekao sam državljanstvo SR Njemačke / Austrije, da li mogu da kupim nekretnine u BiH kao državljanin SR Njemačke / Austrije?
  Odgovor: Kao državljanin SR Njemačke i Austrije možete da steknete vlasništvo na nekretninama u FBiH/RS na principu reciprociteta (Sa Slovenijom još to nije postignuto). Cijelu listu zemalja gdje možete steći vlasništvo na nekretninama kao BiH ili strani državljanin možete pogledati na linku OVDJE.

  Da li gubim pravo na nasljedstvo nakon što uradim postupak odricanje državljanstva BiH ?

  Odgovor: Stranci su izjednačeni sa domaćim državljanima u pogledu nasljedstva, dakle ne gubite pravo na nasljedstvo.

  Da li je moguće imati dvojno državljanstvo BiH Njemačka / Austrije ?
  Odgovor: U pojedinim slučajevima je moguće, zavisno od konkretne specifične situacije, za više informacija oko dvojnog državljanstva BiH Njemačka / Austrija potrebno je da postaviti upit, spram Vašeg konkretnog slučaja.

  Izgubio sam ličnu kartu BiH / pasoš BiH da li je moguće uraditi postupak odricanja BiH državljanstva ?
  Odgovor: Moguće je, ali je potrebno provesti proceduru proglašenja pasoša BiH / LK BIH izgubljenom, pred Ministarstvom unutrašnjih poslova kao prethodni pravni postupak.

  Usvojen sam u inostranstvu, te sam na taj način sudskom presudom promijenio prezime, da li mogu uraditi postupak odricanje BiH državljanstva, a da ne regulišem prezime u BIH ?
  Odgovor: Da bi ste mogli raditi proceduru ispis iz BiH državljanstva, Vaše prezime u BiH mora biti isto kao u inostranstvu. Potrebno je prvo provesti proceduru priznanje strane sudske odluke o usvojenju u BiH, zatim provesti rješenje o priznanju strane sudske odluke u matične knjige, regulisati prezime, a zatim postupak odricanje državljanstva BiH.

  Da li je za mene jednostavnije da radim otpust iz BiH državljanstva ili odricanje (ispis) državljanstva BiH, sa ciljem prestanka državljanstva BiH ?
  Odgovor: Procedura odricanje državljanstva BiH je mnogo jednostavnija od procedure otpusta iz BiH državljanstva, jer je za istu potrebno manje dokumentacije iz BiH. Oba postupka rezultiraju prestanak državljanstva BiH danom preuzimanja rješenja o prestanku državljanstva BiH.

  Koliko traje procedura ispis iz drzavljanstva BiH ?
  Odgovor: Ministarstvo civilnih poslova BiH proceduru odricanje BiH državljanstva moraju riješiti u periodu od 60 dana od primanja uredne prijave sa urednom dokumentacijom. Odluke o odbijanju prijave za sticanje državljanstva BiH ili otpust iz državljanstva BiH, odluke da se oduzme državljanstvo BiH, moraju sadržavati razloge u pisanoj formi.

  Uradio sam proceduru ispis iz BiH državljanstva, prilikom ulaska u BiH da li sam dužan da prijavim svoj boravak ?
  Odgovor: Ako ste uradili odricanje BiH državljanstva, smatrate se strancem, a kao stranac ste dužni da prijavite svoj boravak u BiH prilikom dolaska. Strani državljani su obavezni prijaviti boravište Službi za poslove sa strancima u jednom od njenih 16 terenskih centara širom BiH ukoliko imaju namjeru boraviti duže od tri dana, u roku od osam dana od dana dolaska u mjesto prebivališta ili od dana promjene adrese stanovanja. Ukoliko promijenite svoje boravište dužni ste prijaviti promjenu adrese. Također ste dužni odjaviti svoj boravak u BiH kada izlazite iz BiH.

  Da bih dobio državljanstvo Hrvatske, tražili su mi ispis iz BiH državljanstva, iako između ove dvije države postoji ugovor o dvojnom državljanstvu ?
  Odgovor: Na žalost jako je čest slučaj da R. Hrvatska traži ispis iz državljanstva BiH radi stjecanja državljanstva Hrvatske, dakle: neopravdano traži odricanje BiH državljanstva osobama koje žele steći hrvatsko državljanstvo iako je međudržavnim sporazumom koji se primjenjuje od 2012. dopuštena mogućnost dvojnog državljanstva. Bosanskohercegovačka strana je, sukladno odredbama Sporazuma o dvojnom državljanstvu, tražila da se formira zajednička komisija koja bi riješila ovaj problem, ali je Republika Hrvatska to odbila obrazlažući da se od svakog građanina mora tražiti odricanje od državljanstva BiH jer je to propisano odgovarajućim zakonima osim u slučaju kada državljanstvo stječe osoba koja je u braku s državljaninom Republike Hrvatske. Identično je rješenje propisano i Zakonom o državljanstvu BiH, ali upravo iz razloga sprečavanja ispis iz BiH državljanstva postoji Sporazum o dvojnom državljanstvu sa Hrvatskom.

  Uradio sam postupak ispis iz državljanstva BiH da bih stekao državljanstvo SR Njemačke / Austrije, kako da vratim državljanstvo BiH ako nije moguće dvojno državljanstvo BiH Njemačka / Austrija ?
  Odgovor: Lice kojem je državljanstvo BiH, radi sticanja ili zadržavanja državljanstva druge države, prestalo odricanje državljanstva BiH ili otpustom iz BiH državljanstva, može podnijeti zahtjev za ponovno sticanje državljanstva BiH, samo ako ima odobren privremeni boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine najmanje jednu godinu neposredno prije podnošenja zahtjeva. Dakle prvo morate prijaviti privremni boravak u BiH na najmanje 1 godinu, zatim se podnosi zahtjev za sticanje državljanstva BiH, nakon što Vam nadležni organ u BiH izda Garanciju za sticanje državljanstva BiH koja važi 2 godine, potrebno je da uradite proceduru odricanja državljanstva Njemačke / Austrije, kako bi ste stekli BH državljanstvo.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  nine × 1 =