Određen pritvor uhapšenima u akciji Glasač

Sudovi i Tužilaštvo u Brčkom (Foto: Arhiva)
Autor teksta: Tužilaštvo Brčko distrikta BiH
Autor fotografije: Otisak.ba / Arhiva

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je pritvor Elviru Saletoviću* i Sanelu Pengiću*, koji su prije tri dana uhapšeni u operativnoj policijskoj akciji kodnog naziva Glasač. Njima je pritvor određen zbog sumnje na udruživanje radi počinjenja krivičnog djela povrede slobode odlučivanja birača i usljed opasnosti da bi mogli ponoviti krivično djelo i uticajem na svjedoke ometati krivični postupak.

Pod nadzorom ovog tužilaštva, Policija Brčko distrikta BiH je krajem prošle sedmice realizirala operativnu akciju kodnog naziva Glasač, u okviru koje je nakon niza zajednički sprovedenih istražnih aktivnosti, slobode lišila Saletovića i Pengića. Sumnja se da su oni kandidatu s liste jedne političke partije za lokalne izbore ponudili više stotina glasova, koje bi mu osigurali za novac tako da im dio novca isplati odmah, a ostatak poslije izvršenog glasanja na dogovoreni način. Obojica su osumnjičeni za krivično djelo Udruživanje radi počinjenja krivičnog djela (iz člana 334 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) u vezi sa krivičnim djelom Povreda slobode odlučivanja birača (iz člana 192 stav 1 Krivičnog zakona).

Pritvaranjem Saletovića i Pengića broj pritvorenih, koji se sumnjiče za krivična djela počinjena u vezi s izbornim procesom na ovom području, narastao je na devet, dok se u međuvremenu istražne aktivnosti Tužilaštva i Policije i dalje nastavljaju.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

--