Određen pritvor i četvrtom osumnjičenom za otmicu i ubistvo Edina Zejćirovića

Foto: AA - Ilustracija

Osnovni sud Brčko distrikta BiH odredio je danas po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH jednomjesečni pritvor Šabanović Samidu iz Brčkog, zbog postojanja osnovane sumnje da je zajedno sa Hukić Nihadom, Đedović Suvadom i Halilović Suanom, svi sa područja Distrikta, oteo i na svirep način lišio života Zejćirović Eedina iz Čelića i na taj način zajedno sa pomenutima izvršio krivična djela – Otmica iz člana 177. stav (2) u vezi sa stavom (1) i Ubistvo iz člana 163. stav (2) tačka 1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

Pritvor mu je određen zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i osnovane bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak i zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke. Osim iz navedenih razloga, pritvor je osumnjičenom određen i zbog toga što se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža kazna a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja i posljedice krivičnog djela i puštanje na slobodu bi rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda, odnosno na osnovu odredbe  člana 132. stav (1) tačke a), b) i d) Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH.

*Preduzimanje radnji u krivičnom postupku protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za izvršenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.*

Autor: Pravosudna komisija BDBiH
Izvor: Otisak.ba
--

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

twenty five ÷ 5 =