Određen pritvor 24-godišnjaku osumnjičenom za pokušaj ubistva u G. Rahiću

Foto: Čitalac

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH oglasilo se danas o određivanju pritvora 24-godišnjaku osumnjičenom za pokušaj ubistva u Gornjem Rahiću. Saopštenje ove institucije prenosimo u cijelosti.

  • Na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH Osnovni sud u Brčkom odredio je pritvor Č.E. (24)*, osumnjičenom za pokušaj ubistva u Gornjem Rahiću kod Brčkog od prije tri dana i izazivanje opće opasnosti automobilom nakon kojeg je jedno lice preminulo. Jednomjesečni pritvor osumnjičenom određen je zbog opasnosti da će dovršiti krivično djelo koje je pokušao, te uticajem na svjedoke ometati krivični postupak.

Tužilaštvo Distrikta vodi istragu protiv Č.E zbog sumnje da je 16. maja u alkoholiziranom stanju automobilom Golf IV došao do ugostiteljskog objekta Aščiluk u G. Rahiću, gdje je u društvu K.Z. u bašti pred objektom sjedilo više lica. Sumnja se da je potom automobil parkiran u blizini naglo startao i u namjeri da liši života K.Z. velikom ga brzinom usmjerio ka oštećenom nanijevši mu udarom vozila lake tjelesne povrede. Istovremeno je izazvao neposrednu opasnost po živote L.M., R.A., M.A. i drugih lica koja su sjedila za istim stolom, dok je Š.K. nanio teške tjelesne povrede opasne po život usljed kojih je tokom noći preminuo – navedeno je  u tužilačkom  prijedlogu za određivanje pritvora.

Nakon što je uhapšen, kriminalistički obrađen i predat u nadležnost ovog tužilaštva obavljeno je ispitivanje osumnjičenog, a zbog opasnosti da će dovršiti pokušano krivično djelo i uticajem na svjedoka ometati krivični postupak Tužilaštvo je juče predložilo Osnovnom sudu Distrikta da mu odredi pritvor. Postupivši po prijedlogu, Sud je na današnjem ročitu E.Č. izrekao predloženu mjeru u trajanju do jednog mjeseca. Po privaranju osumnjičenog Tužilaštvo, u saradnji s Policijom Distrikta, nastavlja istragu protiv njega za krivično djelo Ubistvo – u pokušaju (iz člana 163 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i Teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine (iz člana 322 stav 2 Krivičnog zakona).

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.