Odobreno održavanje maturskih večeri u Brčko distriktu BiH

  „Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH jutros je donio naredbu kojom se odobrava održavanje maturskih večeri za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola u Brčkom”, rekao je na konferenciji za medije gradonačelnik i komandant Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

  On je dodao da nije data preporuka za održavanje organizovanog defilea, ali da će maturske večeri moći da budu upriličene kako bi učenici završnih razreda, kao i prethodnih godina, imali priliku da proslave završetak jednog dijela obrazovanja.

  Gradonačelnik je dodao da ostaju na snazi sve mjere koje su općeg karaktera, a tiču se broja lica koja se mogu okupljati na otvorenim i zatvorenim prostorima.

  Gradonačelnik Milić je najavio da će na sjednici Štaba, koja će biti nastavljena u ponedjeljak, jedan od prijedloga biti da se naredba o odobravanju rada obdaništa proširi na način da se ukine odredba kojom je bilo predviđeno da u vrtić odlaze djeca čija oba roditelja rade, što bi omogućilo normalan rad vrtića uz poštovanje svih preporuka koje su na snazi.

  „Nedostatak mjesta u javnim vrtićima je hroničan problem u Brčkom. Mi smo u rebalansu budžeta predvidjeli sredstva za uređenje komunalne infrastrukture u obdaništu na Ilićki. Radovi unutar obdaništa su završeni, a u toku je opremanje. Također su predviđena i sredstva za zapošljavanje i ukoliko se sve bude odvijalo prema predviđenoj dinamici ove godine bi kapaciteti za vrtiće trebali da budu prošireni za obdanište na Ilićki”, pojasnio je gradonačelnik.

  Govoreći o početku rada javnog prevoza u Brčkom, Milić je istakao da su preporuke date, te da se stalno komunicira s Pododjeljenjem za javno zdravstvo i prevoznikom u vezi s datumom početka rada javnog prevoza, budući da je prije toga neophodno izvršiti dezinfekciju.

  „Štab za zaštitu i spašavanje danas je analizirao i Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o stanju prirodne nesreće na prostoru Brčko distrikta BiH.

  Krenuli smo u razmatranje svih procedura vezanih za ukidanje ovoga stanja što podrazumijeva i preuzimanje određenih naredbi koje će biti na snazi u momentu donošenja te odluke. Njih bi Vlada trebala da potvrdi jer bi Štab trebao biti raspušten. Sve ove procedure ćemo morati poredati i vrlo intenzivno  raditi narednih dana kako bismo donijeli jednu takvu odluku.

  Donošenje te odluke bit će uslovljeno nastavkom ove povoljne epidemiološke situacije koju trenutno imamo, mada je primijećeno da dolazi do javljanja novih slučajeva zaraze virusom korona u zemlji, tako da je evidentno da virus nije nestao sa širih prostora.

  Gledamo i na to šta rade u entitetima budući da se prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije stanje na jednom području prati u odnosu na cijelu državu”, zaključio je gradonačelnik Milić.

  Autor: Štab za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH