More

  Odloženo usvajanje Zakona o pčelarstvu Brčko distrikta BiH

  Zakon o pčelarstvu Brčko distrikta, po svemu sudeći, u skorije vrijeme neće biti usvojen u brčanskom Parlamentu, iako je prošao proceduru prvog čitanja, te javnu raspravu.

  „Unatoč planu da zakon usvojimo do kraja tekuće godine, njegov ulazak u proceduru konačnog usvajanja odlažemo do daljnjeg. Razlog je značajan broj suštinskih primjedbi koje imaju udruženja brčanskih pčelara, što od nas u parlamentu traži ozbiljno amandmansko korigovanje prijedloga ovog zakona“, istakao je predsjednik Skupštine Distrikta Siniša Milić.

  Brčanski pčelari, njih oko 250 svrstanih uglavnom u tri ovdašnja udruženja, s olakšanjem su primili informaciju da će Zakon o pčelarstvu Distrikta sa usvajanjem sačekati neka bolja vremena, odnosno prihvatanje suštinskih popravki.

  „Prije svega se to odnosi na uvrštavanje u zakon nadoknade štete koja nastaje zbog „Američke truleži“, potom valja kroz zakon smanjiti administrativnu papirologiju predviđenu za seljenje košnica unutar Distrikta, kao i precizirati da prskanje voća i zaprašivanje komaraca se može vršiti tek iza 18 sati, kada su pčele u košnicama“, rekao je predsjednik Udruženja pčelara „Matica“ Brčko, Nikola Kerezović.

  Prema realnim predviđanjima, Zakon o pčelarstvu Distrikta bi u proceduri konačnog usvajanja mogao biti tek krajem prvog kvartala naredne godine.

  Izvor: Radio Brčko

  Čitano

  Povezani članci