More

  Odložen štrajk upozerenja u Pravosuđu Brčko distirkta Bosne i Hercegovine

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Predsjednik sindikalne organizacije uposlenih u pravosuđu BD BiH                                                                           Samir Tursunović proslijedio je obavještenje koje prenosimo u cijelosti:

  Sindikalna organizacija

  uposlenih u pravosuđu BD BiH

  Obavještenje

  Poštovani,

  na web stranici Svjetske banke možete naći zvanične podatke o siromaštvu, gdje se između ostalog navodi:

  Kako se razlike u visini cijena diljem svijeta razvijaju, globalna granica siromaštva mora se povremeno ažurirati kako bi odražavala te promjene. Zbog toga se u septembru 2022 međunarodna linija siromaštva ažurira s 1,90 USD na 2,15 USD po osobi dnevno“.

  Praktično to znači da je granica siromaštva u BiH, primjenjujući podatke Svjetske banke, oko 500 KM za četvoročlanu porodicu mjesečno. Takođe, da ne bi bilo zabune, granica siromaštva pokriva samo cijene osnovnih životnih namirnica, odjeće i smještaja.

  Dakle, bez ikakve sumnje plate uposlenika u pravosuđu BD, odnosno plate  od I do V platnog razreda (nominalno od 654 do 1040 KM) samo su korak iznad granice siromaštva, htio to neko priznati ili ne.

  Mi smo se odlučili da putem štrajka upozorenja dana 13.01.2023.g. pokušamo pokrenuti razgovor sa poslodavcima, obzirom da nije bilo razumijevanja na naše inicijative u prethodnom periodu.

  Odgovori koje sam do sada dobio je poluzvanična informacija o formiranju radne grupe za izmjenu Zakona o platama, i obećanje da će najniže plate biti povećane vjerovatno nakon 1.7.2023.godine, te informacija da će u ponedeljak 06.02.2023.g. biti održan sastanak rukovodilaca pravosudnih institucija BD sa rukovodiocima Brčko Distrikta (Gradonačelnikom i  predsjednikom Skupštine), na temu naših zahtjeva.

  Takođe nakon današnje sjednice rukovodilaca pravosudnih institucija BD  preporučeno nam je da otkažemo novi najavljeni štrajk upozorenja, a naročito po pitanju samog legaliteta sindikalne organizacije u pravosuđu i odluke o štrajku od 30.01.2023.godine. 

  Obzirom na navedeno, te da je naše članstvo pod ogromnim pritiscima, ne želim da pozivam bilo koga da svojim postupcima dovede u pitanje egzistenciju sebe i porodice, te eventualni ulazak u zonu EKSTREMNOG SIROMAŠTVA.

  Štrajk upozorenja se odlaže do daljnjeg.

  Ovim putem takođe pozivam poslodavce da nam po što hitnijem postupku organizuju seminar na temu :

  „Privilegija rada u najnižim platnim razredima, sa osvrtom na preživljavanje u uslovima inflacije“.

  Brčko, 31.01.2023.g.

  Predsjednik sindikalne organizacije

                                                                                uposlenih u pravosuđu BD BiH

                                                                             Samir Tursunović

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × one = 6