Odjeljenje za zdravstvo objavilo broj uputa brčanskih osiguranika na snimanja CT-om van Distrikta

Foto / Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikt BiH

Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je, dana 15. novembra 2021. godine, zatražilo od Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine dostavu podataka koji se odnose na:
1) broj pacijenata/osiguranika Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine upućenih na dijagnostičko snimanje CT aparatom izvan Javne zdravstvene ustanove ,,Zdravstveni centar Brčko” Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i van teritorija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, u prethodnih 5 (pet) godina, i
2) broj pacijenata/osiguranika Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine upućenih na dijagnostičko snimanje CT aparatom izvan Javne zdravstvene ustanove ,,Zdravstveni centar Brčko” Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i van teritorija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, na godišnjem nivou sa posebnom naznakom broja upućenih lica od trenutka puštanja u rad dijagnostičkog CT aparata u okviru Javne zdravstvene ustanove ,,Zdravstveni centar Brčko” Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Postupajući po gore navedenom zahtjevu, Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine dostavio je sljedeće podatke:

Na dijagnostičko snimanje CT aparatom izvan Javne zdravstvene ustanove ,,Zdravstveni centar Brčko” Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i van teritorija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, u prethodnih 5 (pet) godina, upućeno je kako slijedi:

u 2017. godini – 623 pacijenta/osiguranika

u 2018. godini – 754 pacijenta/osiguranika

u 2019. godini – 800 pacijenata/osiguranika

u 2020. godini – 795 pacijenata/osiguranika.

U periodu od 01.01.2021. godine do 31.08.2021. godine na dijagnostičko snimanje CT aparatom izvan Javne zdravstvene ustanove ,,Zdravstveni centar Brčko” Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i van teritorija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine upućeno je 672 pacijenta/osiguranika.

Od momenta puštanja u rad dijagnostičkog aparata CT u Javnoj zdravstvenoj ustanovi ,,Zdravstveni centar Brčko” Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, van ustanove i teritorija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na dijagnostiku CT aparatom upućeno je 40 pacijenata/osiguranika.

Izvor:  Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta Bosne 
--