Odgovorno ponašanje će omogućiti sigurnost i pozitivne reforme u Brčkom

Autor teksta: OHR
Autor fotografije: Otisak.ba / Arhiva

Nedavni porast broja oboljelih od Covida-19 služi da nas sve jasno podsjeti koliko je važno strogo se pridržavati epidemioloških mjera; to je najbolji način da se osigura zdravlje stanovništva i da se ublaže negativne posljedice Covida-19 po ekonomiju, izjavio je danas prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Michael Scanlan.

Na sastanku u četvrtak sa gradonačelnikom Brčkog Sinišom Milićem, predsjedavajućim Skupštine Distrikta Esedom Kadrićem i dopredsjedavajućim Skupštine Ivom Filipovićem, supervizor je pohvalio izdvajanje sredstava za epidemiološku opremu na svim biračkim mjestima kako bi se osiguralo da birači mogu glasati u sigurnom okruženju uprkos pandemiji.

Na ovom sastanku, supervizor je također istaknuo da svi vladini resori trebaju nastaviti raditi na pripremi novog zakona o sukobu interesa i zakona o reformi javne uprave, te na drugim koracima u pravcu jačanja transparentnosti, fiskalne discipline i odgovornosti javnih institucija u Distriktu.

Na sastanku sa predsjednicom Izborne komisije Distrikta Andreom Štrkalj Mrkonjić, supervizor je izrazio punu podršku Komisiji i radu njenog hrabrog osoblja kako bi osigurali neometan i siguran tok izbornog procesa.

Supervizor je pozdravio činjenicu da će birači koji otkriju da su bili lažno registrovani za glasanje u odsustvu moći glasati na posebnom biračkom mjestu u Brčkom, čime se omogućava da oni budu ti koji će dati svoj glas, a ne neko drugi umjesto njih. Scanlan je također pozdravio javnu opredijeljenost organa za provođenje zakona u Distriktu da nastave sa istragama i procesuiranjem svih prijava o izbornim prevarama.

Scanlan je posjetio i Luku Brčko, te se sastao sa članovima Jedinice za implementaciju projekta modernizacije Luke, te je dobio uvjeravanja da će se nastaviti neophodne procedure kako bi se osiguralo da građevinski radovi u Luci počnu na proljeće.

Supervizor je u srijedu prisustvovao sjednici Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, na kojoj mu je uručena zahvalnica za podršku donošenju Zakona o pravima pripadnika nacionalnih manjina u Distriktu. Scanlan se zahvalio Vijeću u ime Ureda visokog predstavnika i pohvalio rad Vijeća, te dodao da je ovaj zakon ključni korak da se osigura da Brčko bude potpuno inkluzivna zajednica u kojoj svi mogu jednako učestvovati u skladu sa evropskim normama.

--