More

  Odgovori iz BiH na Junkerove izjave o mogućem ratu

  Ukoliko dođe do raskola Evropske unije, moguć je rat na Zapadnom Balkanu – na ovakvo upozorenje predsjednika Evropske komisije američkom potpredsjedniku, gotovo da su izostale političke reakcije u Bosni i Hercegovini. U svojim analizama nešto su jasniji u akadamskim krugovima.

  Upozorenja putem intervjua – nerijetka su sredstva diplomatskih poruka među velikim silama. Tako je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorio američkog potpredsjednika na mogućnost rata na Zapadnom Balkanu ako dođe do raskola Evropske unije, referišući se na podsticanje da i druge države po uzoru na Brexit istupe iz EU.

  “Rekao sam potpredsjedniku (Majku Pensu): Ne pozivajte druge države da napuste EU, jer ukoliko dođe do kolapsa EU, imaćete novi rat na Zapadnom Balkanu. Ako ih napustimo; Bosna i Hercegovina, Republika Srpska, Makedonija i Albanija – imat ćemo rat ponovo”, kazao je Junker.

  Na Junkerove konstatacije gotovo su izostale reakcije iz političkog miljea. Jedan od rijetkih, lider Narodnog demokratskog pokreta, oštro je reagovao.

  “Svako gleda u tuđe dvorište. Kad Junker govori ako se raspadne EU da će na Balkanu izbiti rat pa to ne isključuje da se rat može pojaviti i u Evropi, pa i tamo ima puno suprotstavljenosti. Ovo je uvijek bilo povoljno tlo da se prospe puno krvi, tu nema nikakve dileme, a kandidata za prosipanje krvi ima koliko hoćete. I upravo ti kandidati koji svojom politikom žele da prospu krv ne misle o prosipanju svoje krvi, nego tuđe krvi. I u pravilu odavde pobjegnu kada počnu ljudi da se hvataju za vratove”, kazao je Dragan Čavić, predsjednik Narodnog demokratskog pokreta.

  U akademskim krugovima Junkerovu poruku smatraju kao pozitivno skretanje pažnje američkoj, ali i ruskoj vladi na poboljšanje evropske situacije. Tavog je stava dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

  “Objektivno govoreći u ovom trenutku, mislim, može stajati sud da cijeli region nema eksplozivni naboj koji bi mogao eksalirati u oružani način rješavanja političkih pitanja. Iskustvo prethodnih ratova u raspadu Jugoslavije svim ljudima jasno govori da rat nije instrument pobioljšanja njihovog životnog standarda. Mi danas svi objektivno živimo lošije nego što smo živjeli ranije prije ratova u raspadu Jugoslavije. Tako da ratna opcija ni u kom slučaju nije realna opcija za obične ljude i mislim da nisu spremni ni da se instrumentaliziraju na taj način”, poručio je Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

  Profesor na Odsjeku za sigurnosne i mirovne studije sarajevskog FPN-a Izet Beridan smatra da je Junkerova izjava objavljena u medijima prilično neodređena.

  “Volio bih da je to upozorenje velikim silama, ali i Evropskoj uniji u cjelini da može doći do oružanih sukoba na Balkanu, naročito u Makedoniji računajući i niz ostalih prostora i teritorija poput Kosova pa sve do Bosne i H. Ako je ta izjava s ciljem da se stvari uozbilje i da se međunarodna zajednica, do koje ja ne držim jer je taj pojam irelevantan, ali držim do velikih sila i njihove volje da učestvuju u izgradnji mira na Balkanu, ali ako ima skidanje odgivornosti EU sa svojih pleća, onda Junkeru treba ozbiljno odgovoriti”, poručio je Beridan.

  Indikativno ili ne, Junkerove poruke američkom predsjedniku i potpredsjedniku stigle su uoči samita u Rimu i obilježavanja 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora kao temelja današnje Evrospke unije.

  SourceN1

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ one = 2