More

  Odgovor Siniše Milića: SBB da predloži novog kandidata, ne mora ništa raditi

  Istakao je da je Dedeić počeo vrlo intenzivno da radi na okupljanju nove skupštinske većine koja bi trebala da smijeni gradonačelnika koga on savjetuje, što je Milić nazvao paradoksom.

  - Advertisement -

  Nastavak 26. i 27. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, koje su zakazane za danas, nisu održane jer se članovi Vlade iz reda bošnjačkog naroda nisu pojavili.

  Na konferenciji za novinare gradonačelnik Siniša Milić [Savez nezavisnih socijaldemokrata] je kazao da je kvorum postojao, ali da nije htio održati sjednice bez prisustva Bošnjaka.

  Podsjećamo, predsjednik Skupštine Distrikta Esed Kadrić [Stranka demokratske akcije] jučer je održao konferenciju za novinare na kojoj je najavio da Bošnjaci, članovi Vlade, neće učestvovati na sjednicama Vlade “dok ne dobijemo garancije Gradonačelnika da nikada nikoga više neće preglasavati, bilo Bošnjaci Srbe, bilo Srbi Bošnjake i obratno”.

  Svi bošnjački članovi Vlade i zastupnici u Skupštini [osim Admira Nukovića – Brčanski demokratski pokret] ovlastili su Kadrića da zastupa njihove stavove.

  Povodom konferencije bila je odluka o smjeni savjetnika gradonačelnika Ismeta Dedeića [predsjednik Saveza za bolju budućnost Brčko – SBB] koju je Gradonačelnik potpisao.

  Kadrić je naglasio da je to drzak i uvredljiv jednostran postupak Milića, pozvavši ga da javno iznese razloge za smjenu Dedeića.

  Ukazao je na nezakonito postupanje Milića na sjednici Vlade u ponedjeljak, zatraživši objašnjenje – zašto su preglasani bošnjački članovi Vlade samo zato što su ukazali na nezakonito postupanje gradonačelnika?

  Tada su usvojene Smjernice za izradu zakona o izmjenama Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima Brčko distrikta BiH, a bošnjački članovi Vlade bili su uzdržani prilikom glasanja.

  Milić: Iza mene nema nikakve straže

  Kako je i najavljeno jučer, Gradonačelnik je jutros uputio svoj odgovor na iznesene stavove Bošnjaka na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

  “Kao što vidite, iza mene nema nikakve straže, nema scenografije koja je bila uobičajena na jučerašnjoj press konferenciji, ali to ne znači da gradonačelnik nema podršku za ono što radi. Ja sam siguran da takvu vrstu podrške imam ne samo među srpskim poslanicima, već i bošnjačkim i hrvatskim i poslanicima iz reda manjine, i vjerujem velike većine građana koji žele normalno Brčko. Tako da vjerujem da među poslanicima Bošnjacima koji su jučer stajali iza press konferencije ima onih koji podržavaju moju želju da gradimo jednu normalnu lokalnu zajednicu u kojoj će se raditi na prosperitetu, a ne gledati u retrovizor”, kazao je Milić na početku svoje konferencije za novinare.

  Razlozi smjene, poziv SBB-u

  Umanjujući značajnost smjene savjetnika gradonačelnika, naglasio je da je Statutom Distrikta propisano da se savjetnik bira na osnovu profesionalnih kriterija, a ne političkim putem, nazvavši ovaj slučaj sukobom interesa, i upitavši Kadrića:

  “Da li bi on potpisao možda potvrdu da je po nalogu Vlade urađen idejni projekat u rokovima i specifičnim zahtjevima Vlade za izgradnju međunarodnog aerodroma vrijedan 400 miliona evra? Ako će to on potpisati, ja sam spreman da se izvinim za sve”, kazao je on govoreći o obrazloženju smjene Ismeta Dedeića.

  Istakao je da je Dedeić počeo vrlo intenzivno da radi na okupljanju nove skupštinske većine koja bi trebala da smijeni gradonačelnika koga on savjetuje, što je Milić nazvao paradoksom.

  “U takvoj situaciji gradonačelniku nije preostalo ništa drugo nego da posegne za onim što mu je statutarno pravo i ono što mu zakoni nalažu”, dodao je, navodeći da razloga ima još i da su oni obrazloženi članovima bošnjačke skupštinske većine.

  “Pozivam predstavnike SBB-a da predlože novog kandidata. Dobit će najveću kancelariju u Vijećnici i ne mora ništa raditi. Samo neka ne opstruiše Vladu i gradonačelnika.”

  Značajnija smjena Karana

  On je izrazio neslaganje s činjenicom da je smjena savjetnika izazvala daleko veću pažnju od smjene vršioca dužnosti direktora Kancelarije za upravljanje javnom imovinom Dejana Karana.

  “Karan je izvrstan pravnik. Zaista nemam ni jednu zamjerku na njegove kvalifikacije i sposobnosti, ali Kancelarija ne funkcioniše. Po principu objektivne odgovornosti, neko treba da snosi sankciju za takvo stanje”, obrazložio je Milić ovu smjenu.

  Izrazio je spremnost za sastanak sa Kadrićem, na bazi činjenica i argumenata.

  Sa novim supervizorom nije razgovarao o ovoj temi, a istakao je da je raniji supervizor izrazio neslaganje načinom odabira savjetnika gradonačelnika u Brčkom.

  Podsjećamo, Kadrić je na jučerašnjoj konferenciji kazao da je obavijestio novog supervizora o trenutnoj političkoj situaciji i da se očekuju sastanci u narednom periodu.

  Novinar: Adis Mujdanović
  Fotoreporter: Kenan Ibrišimović
  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  2 KOMENTARI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three + four =