More

  Odbrana Ratka Mladića traži poništavanje prvostepene presude

  U zahtjevu žalbenom vijeću sudskog Mehanizma, pravnog nasljednika Tribunala, odbrana kao razlog za poništavanje navodi da je prvostepena presuda bila izrečena u trenutku kada optuženi Mladić zbog neurološke bolesti nije "nije bio sposoban da smisleno učestvuje u postupku".

  Odbrana Ratka Mladića zatražila je od međunarodnog suda u Hagu da poništi prvostepenu presudu kojom je Haški tribunal, prošle godine, generala Mladića osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i ratnih zločina u BiH.

  U zahtjevu žalbenom vijeću sudskog Mehanizma, pravnog nasljednika Tribunala, odbrana kao razlog za poništavanje navodi da je prvostepena presuda bila izrečena u trenutku kada optuženi Mladić zbog neurološke bolesti nije “nije bio sposoban da smisleno učestvuje u postupku”.

  Branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić zahtjev su zasnovali na nalazu neurologa iz Beograda Gorice Đokić, koja je Mladića pregledala u danima pošto mu je, 22. novembra 2017, bila izrečena prvostepena presuda.

  Po odbrani, Mladić je bio osuđen “u vrijeme kada je njegova mentalna i saznajna sposobnost bila narušena i vjerovatno nije dozvoljavala da smisleno učestvuje u postupku i razumije ga, a što nije bilo ni dijagnostikovano ni liječeno u sudskom pritvoru”.

  Tražeći da presuda, stoga, bude poništena i da se postupak protiv Mladića obustavi sve dok ne bude medicinski utvrđeno da je on sposoban da u procesu učestvuje, branioci navode da “osnovna ljudska prava i pravni postupak” zahtjevaju da se utvrdi da li je optuženi sposoban za postupak, te da se “nikakva presuda ne izriče ako je neko nesposoban” da u procesu učestvuje.

  Odbrana citira nalaz doktorke Đokić da “blaga demencija” i posljedice više moždanih udara “utiču na Mladićevu sposobnost da racionalno i smisleno učestvuje u procesu i komunicira sa svojim advokatima”.

  U podnesku, branioci navode da je dr Đokić “zaključila da se Mladićevo zdravsteno stanje ozbiljno pogoršalo od 2013. do 2017. godine” u sudskom pritvoru.

  Advokati Lukić i Ivetić tvrde da je “očigledno da je takvo Mladićevo zdravstveno stanje postojalo dugo prije presude i tokom značajnog dijela suđenja, ali da taj problem nije rješavan”.

  “Mladić nije adekvatno liječen”

  U podnesku, Mladićeva odbrana ponovila je i tvrdnju da general nije adekvatno liječen i da ljekari u pritvoru nisu postavili pravu dijagnozu za njegovu bolest.

  Slične tvrdnje Mladićeve odbrane, uoči izricanja prvostepene presude, Haški tribunal je odbacio, pozivajući se na nalaze nezavisnih specijalista da je general adekvatno liječen.

  Tribunal je ranije utvrdio da je Mladić sposoban da učestvuje u postupku.

  Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Mladića (75), Haški tribunal je osudio na doživotni zatvor proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

  Tribunal je Mladića oslobodio optužbe za genocid u još šest bosanskih opština.

  Odbrana je najavila da će na tu presudu uložiti žalbu.

  Mladića su, krajem maja 2011, u okolini Zrenjanina uhapsile vlasti Srbije, a suđenje je počelo godinu dana kasnije.

  SourceN1

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × four = thirty two