More

  Odabrati domaće znači kupovati uspješno

  Samo kao zajednica možemo naprijed a tamo ćemo ići kada budemo ukazali povjerenje u naše kvalitetne proizvode.

  - Advertisement -

  Živjeti u vremenu globalizacije znači biti oprezan i konkurentan. Kada kažemo oprezan mislimo na očuvanje naše ponude na tržištu, našeg trgovinskog suvereniteta i prepoznatljivosti u ovoj ekonomskoj utakmici. Kada spominjemo konkurentan, to znači da moramo ponuditi dovoljno kvalitetne proizvode kako bi opstali na tržištu ali i kako bi naši proizvodi ugledali police dalekih zemalja. Uspješna sinteza navedenih karakteristika sigurno se odražava i na ostale sfere našeg društva.

  Kao što znamo prva tri broja na barkodu proizvoda označavaju zemlju porijekla, odnosno zemlju u kojoj je neki artikal proizveden.

  Kad naredni put budete u kupovini, posebno obratite pažnju na proizvode čiji barkod počinje sa „387“.

  Ako odlučite ukazati povjerenje domaćim proizvodima, od toga će profitirati i zajednica u kojoj živite.

  Jačanje domaće privrede

  Kupovinom domaćih proizvoda direktno finansirate preduzeća koja djeluju na teritoriji BIH. Samim tim pomažete poduzetnicima da nastave sa radom, da akumuliraju određena sredstva a u skladu sa tim i prošire svoju proizvodnju. Odlučiti se za domaće, svakako znači odlučiti se za kvalitetno. Pored toga što će vaše potrebe biti zadovoljenje, novac koji ste uložili u kupovinu domaćeg proizvoda ostaje u novčanim tokovima Bosne i Hercegovine te samim tim se širi tržište roba i usluga u našoj državi.

  Pomažete takođe i opstanku naših proizvoda na domaćem tržištu; zbog slabe finansijske moći naše države, uglavnom je na nama ostalo da očuvamo lokalne brendove. Razvijene ekonomije poput EU, često subvencioniraju izvoz svojih proizvoda pa tako na policama njihovi proizvodi bivaju u cjenovnoj ravni sa našim proizvodima. Kao što smo istakli, naši proizvodi nemaju tako veliki uticaj subvencionog faktora u tržišnoj cijeni te stoga mi nosimo društvenu odgovornost da ih zadržimo na tržištu.

  Siguran i provjeren kvalitet

  U doba slobodnog tržišta, brzog života i konzumerističkih navika, nerijetko se susrećemo sa proizvodima sa drugih kontinenata. Pomalo je apsurdno da i pored naših proizvoda, za koje znamo da su svježi ipak odaberemo neke druge a za koje nemamo informacije o načinu transporta, skladištenja i dostave.

  Odabrati domaće znači odabrati i organsko. Iako se GMO proizvodnja „udomaćila“ i kod nas, zbog određenih tranzicijskih uslova naši proizvođači i dalje biraju tradicionalne i provjerene metode proizvodnje prehrambenih proizvoda. Stoga, možemo biti sigurni da veliki broj preduzeća iz naše države proizvodi hranu i potrepštine provjerenog kvaliteta.

  Pomoć pri razvijanju domaćih robnih marki

  Kao što smo naglasili, uslovi na tržištu su jako rigorozni te je sasvim jasno da samo najjači opstaju te da nema niti vremena niti prostora za loše pokušaje.

  Ukoliko bi mi, kao zajednica razvili svijest o kupovini domaćih proizvoda, sa sigurnošću bi se stvari promijenili ka boljem. Jako je lijepo vidjeti da neki naš domaći proizvod biva izvezen u druge države te na taj način najbolje predstavlja našu državu. Ekonomski sklad je svakako najbolji ambasador određene zajednice. Mi, kao kupci možemo doprinijeti tome da naši proizvodi budu šire prepoznatljivi, možemo prepoznati dobru ideju, biti dio nje i na taj način ojačati našu privredu te biti konkuretna država među ekonomskim divovima. Sigurno je da će se to odraziti na sve ostalo, da će popraviti opštu situaciju te nas odvesti na jedan dostojanstveni nivo u odnosu na ovaj u kojem se trenutno nalazimo.

  Odabrati domaće znači kupovati uspješno. Samo kao zajednica možemo naprijed a tamo ćemo ići kada budemo ukazali povjerenje u naše kvalitetne proizvode.

  Autor: Safet Imamović
  - Advertisement -spot_imgspot_img
  Sourcepsb.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty two − seventy five =