Od utorka provjera adresa prebivališta građana Brčko distrikta

Autor: Portal Radija Brčko

U nadležnosti Vladinog Odjela za javni registar, u Brčko distriktu bi, prema Zakonu o prebivalištu i boravištu, od sljedećeg utorka trebala početi provjera adrese prebivališta građana Distrikta i vršit će se u predstojeća tri mjeseca.

Za provođenje ovog projekta bit će angažirana 41 prethodno educirana osoba po ugovoru o posebnim poslovima.

Šef Pododjela za osobne dokumente Vlade Brčko distrikta Hajrudin Jusufović rekao je kako je anketiranje građana trebalo započeti još u ožujku, no zbog pojave pandemije koronavirusa i nedostatka financijskih sredstava, implementacija ovog projekta prolongirana je za rujan.

„Nismo imali dovoljno sredstava Proračunom predviđenim za 2020., a i epidemija COVID-a učinila je sve da u tom razdoblju nismo mogli početi ovu aktivnost, bez obzira što smo kadrovski bili spremni za to. Rebalansom proračuna od prije mjesec dana osigurana su sredstva, tako da će od utorka sve biti spremno za početak te aktivnosti po mjesnim zajednicama“, istaknuo je Jusufović.

Hajrudin Jusufović

Jusufović je ovom prilikom kazao da je za realizaciju ovog projekta potrebno 147.000KM.

„S obzirom na to da sredstva predviđena rebalansom za 2020. godinu iznose 107.000 maraka, mislim da će to biti dovoljno za početak ove aktivnosti. Isto tako, mislim da će pored toga, ukoliko bude potrebno, Vlada Brčko distrikta dati dodatna sredstva“, rekao je Jusufović.

Anketiranje će se vršiti svaki dan od 8 do 20 sati, a za one osobe za koje se utvrdi da su prijavljeni u Brčkom, a tu ne žive, predviđene su novčane kazne, a moguće je i oduzimanje osobnih dokumenata.

Jusufović je istaknuo kako su u kontrolu adresa uključene su i međunarodne organizacije OSS i OHR, a projekt se, između ostalog, provodi kako bi i građani shvatili da u Brčkom ima prijavljenih ljudi koji su ostvarili neke benefite i koji, prema njegovim riječima, opterećuju Proračun Distrikta kod socijalih davanja, stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja i slično.