More

  Od naredne godine uvođenje fiskalizacije u Brčko distriktu

  - Advertisement -

  Direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH Mato Lučić rekao je danas na konferenciji za medije, održanoj s ciljem informisanja šire javnosti o procesu uvođenja fiskalizacije u Brčko distriktu BiH, da ovaj sistem postoji u oba entiteta BiH te da našoj lokalnoj zajednici predstoji niz koraka kako bi sistem fiskalizacije mogao početi na vrijeme, kako je predviđeno Zakonom o fiskalnim sistemima, odnosno od 1. januara 2018. godine, saopćeno je iz Sektora za informiranje Vlade Distrikta.

  „Nastojat ćemo da ovaj sistem uspostavimo tako da on što manje košta, prevashodno porezne obveznike ali i Direkciju za finansije. Uvođenjem fiskalizacije postiže se smanjivanje sive ekonomije, uvodi se tržišna konkurentnost, povećavaju se porezni prihodi koji ovaj sistem osigurava, kao i transparentnost u poslovanju“, istakao je Lučić.

  On je naveo da je nekoliko pravilnika iz ove oblasti već pripremljeno te da u narednom periodu predstoji edukacija poreznih obveznika kao i poreznih službenika, odnosno inspektora i ostalih lica, a da je za provođenje spomenutog zakona u ovogodišnjem budžetu planirano 250.000 KM.

  Miodrag Trifković, direktor Porezne uprave, rekao je da u distriktu Brčko oko 3.000 aktivnih poreznih obveznika, od čega je oko 1.000 pravnih i 2.000 samostalnih preduzetnika te da će određeni porezni obveznici biti izuzeti od fiskalizacije, ukoliko nema ekonomskog interesa da se uvodi fiskalna kasa.

  Obveznici koji će biti oslobođeni fiskalizacije, kako je definisano zakonom, jesu: poljoprivredni proizvođači; samostalni preduzetnici koji obavljaju djelatnost starih i umjetničkih zanata; samostalni preduzetnici koji porez na dohodak plaćaju u paušalnom iznosu u skladu s odredbama Zakona o porezu na dohodak; banke i osiguravajuća društva, energetska, komunalna, telekomunikacijska i druga preduzeća koja naknadu za prodanu robu, odnosno pružene usluge naplaćuju ispostavljanjem računa o obračunu potrošnje preko mjernih instrumenata (električna energija, plin, grijanje, voda, telefon i dr.), poštanske usluge, prevoz i isporuka poštanskih pošiljki; obavezno osiguranje odnosno zdravstveno, penzijsko i osiguranje od nezaposlenosti; djelatnost vjerskih organizacija; umjetničko i književno stvaralaštvo i scenska umjetnost; rad umjetničkih ustanova, biblioteke, arhive, muzeji; prodaja putem automata; ulična prodaja; rad ustanova iz oblasti obrazovanja; promet dobara na veliko; promet usluga koje se plaćaju putem žiroračuna; advokatske djelatnosti i omladinske zadruge.

  „Porezna uprava će biti kontrolni mehanizam i ona će putem određenih servera dobijati informacije o obavljenim prometima na dnevnom nivou iz svakog fiskalnog uređaja, koje će moći sublimirati i analizirati“, naveo je Trifković.

  Konferenciji za medije prisustvovali su i Safet Rizvanović, predsjednik Komisije za fiskalizaciju, kao i Slobodan Pejkić, inspektor Porezne uprave, koji su novinarima dodatno pojasnili proces uvođenja fiskalizacije, saopćeno je.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty three ÷ = 9