More

  Od 13. do 17. maja posmatrački let ,,Otvoreno nebo“ iznad BiH: Ministarstvo odbrane poslalo poruku građanima

  Iznad Bosne i Hercegovine od 13. do 17. maja bit će realiziran posmatrački let, snimanje teritorije sa senzorima, u skladu s odredbama međunarodnog ugovora „Otvoreno nebo“.

  Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i prometa i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, realizovati posmatrački let Kralјevine Španije, Beneluksa, Portugalske Republike i Rumunije iznad Bosne i Hercegovine, u skladu sa odredbama međunarodnog ugovora „Otvoreno nebo“ od 13. do 17. maja, navodi se u saopćenju iz MOBiH. 

  Stoga, iz Ministarstva odbrane BiH obavještavaju građane da se radi o najavlјenoj aktivnosti, u toku koje će se posadi aviona i međunarodnim inspektorima pridružiti prateći tim Oružanih snaga BiH i Ministarstva komunikacija i prometa te da nema potrebe za zabrinutošću i strahom.

  Posmatrački let će biti izvršen avionom zračnih snaga Rumunije (RO AN-30). Tačno vrijeme realizacije i putanja posmatračkog leta će biti usaglašeni u toku zajedničke pripreme, nakon dolaska delegacije na aerodrom u Sarajevu.

  Snimanje teritorije se vrši senzorima certifikovanim u skladu sa odredbama Ugovora, nakon pregleda od pripadnika OSBiH.

  Ugovor „Otvoreno nebo“ predstavlјa jedan od sigurnosnih aranžmana koji državama članicama omogućava snimanje teritorije države iznad koje se obavlјa posmatrački let u cilјu pribavlјanja podataka o vojnim snagama i aktivnostima.

  Svrha Ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama, a BiH je pristupila ovom Ugovoru 2003. godine. Od tada, u saradnji sa ostalim članicama, aktivno učestvuje u realizaciji posmatračkih letova kako iznad teritorije BiH tako i iznad teritorije drugih država članica, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

  (Oslobođenje)

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty seven − = 61