Od 1. novembra obavezna zimska oprema za vozila

[Poslovnidnevnik.ba - Arhiva]

[SAOPŠTENJE] U skladu sa Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini i Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima od  01.novembra tekuće godine do 01.aprila naredne godine, na snazi je obavezna upotreba zimske opreme za sva motorna vozila koja saobraćaju na javnim putevima izuzev vozila kategorije “L”, “T” i “C”.

Pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uslovima prema navedenom pravilniku, smatra se:

– pneumatike za zimsku upotrebu 8MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim kotačima vozila ili

– pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim kotačima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za posatavljanje na najmanje dva pogonska kotača ili

– pneumatike za ljetnu upotrebu na svim kotačima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavljanje na najmanje dva pogonska kotača.

            Pod zimskim uslovima na putevima, podrazumijeva se situacija kada:

–  pada snijeg i nalazi se na kolovozu,

–  na kolovozu ima ugaženog i zaleđenog snijega,

–  pada kiša i ledi se na kolovozu,

–  je kolovoz zaleđen.

          Oprema za saobraćaj u zimskim uslovima:

Bez obzira na vremenske uslove sva motorna vozila moraju koristiti i posjedovati propisanu zimsku opremu u periodu od 01.11.tekuće godine do 01.04. iduće godine.

Pozivamo vozače da pripreme vozila za vožnju u zimskim uslovima, čime će izbjeći zakonske sankcije za nepoštivanje navedene obaveze, a istovremeno doprinijeti ličnoj sigurnosti i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju.

Policija Brčko distrikta BiH
--