Obrazovanje – korupcija, mito, etika!!! Izazov savremenog društva

Foto-ilustracija

Obrazovanje uključuje učenje određenih vještina ili generalnog znanja, dobrog rezonovanja i mudrosti. Jedan od ciljeva obrazovanja je nastavak kulture. Obrazovanje je jedno od osnovnih ljudskih prava i za pojedince je ponekad to jedini način da pobjegnu iz siromaštva, dok je za države ključno za razvoj i napredak. Takođe, kroz obrazovanje se prenose vrijednosti kao što su integritet, jednakost i pravda.

Obrazovanje i korupcija?

Ukoliko se uzme u obzir prethodno rečeno, korupcija u obrazovnom sistemu je ozbiljan problem koji utječe na kvalitet škola i univerziteta širom svijeta. Termini „sumnjive škole“, „sumnjivo obrazovanje“ i slično su termini koji se svaki dan sve više mogu čuti u svakodnevoj konverzaciji. Ukoliko se uzme u obzir da svaki roditelj želi najbolje za svoje dijete sasvim je logično da postoji velika osjetljivost javnosti kada je korupcija u obrazovanju u pitanju. Obrazovanje kao jedan od stupova rasta i razvoja svakog društva predstavlja i oblast u koju se ulaže dosta i javnog novca posebno kada je u pitanju osnovno i srednjoškolsko obrazovanje koje je i zakonski obavezno. Korupcija u obrazovanju posebno pogađa zemlje u tranziciji kao što je i Bosna i Hercegovina.

Obrazovanje i mito?

Iako mnogi ljudi ne shvataju i dalje šta znači u suštini mito kada je obrazovanje u pitanju, ovo je fenomen koji zahtijeva ozbiljnu pažnju. Mito u obrazovanju značajno umanjuje sam kvalitet obrazovanja, a podiže cijenu istog iako je to osnovno ljudsko pravo definisano brojnim međunarodnim konvencijama. U zemljama u tranziciji kojima pripada i naša zemlja, mitu u obrazovanju mora se posebno posvetiti pažnja. Razlog više za borbu protiv ovog fenomena je upravo što smo zemlja koja je u tranziciji i koja treba obrazovane mlade ljude koji će biti nosioci daljeg rasta i razvoja Bosne i Hercegovine.

Obrazovanje i etika?

Etika prije svega pripada filozofiji koja proučava ljudsko ponašanje koje je prihvaćeno pod određenim moralnim aspektom. Ukoliko se navedno uzme u obzir, posebno mjesto mora se posvetiti razvoju etike u obrazovanju. Neophodno je raditi na suzbijanju ponašanja u obrazovanju koje je suprotno etici i raditi na što većem razvoju etičkog ponašanja kada je obrazovanje u pitanju kao i kada je u pitanju borba protiv korupcije.

Ovaj članak je omogućen zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj je odgovornost Omladinskog centra “Vermont” i Otisak.ba i kao takav ne odražava nužno stavove USAID-a niti Vlade SAD-a.