Obmana radi dobijanja pogodnosti u zapošljavanju: Optužnica protiv Almira Kukuljevića

Foto: Otisak.ba / Arhiva

[SAOPŠTENJE]  Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Almira Kukuljevića (38)* iz Brčkog zbog sumnje da je u postupku zapošljavanja, prikrivanjem podataka o nespojivim dužnostima u javnom preduzeću, sebi pribavio pogodnosti prijema u državnu službu. On je optužen zbog davanja neistinitih podataka navođenjem u pisanoj izjavi da u vrijeme prijema u državnu službu pri Vladi Distrikta nije bio na nespojivoj funkciji u javnom preduzeću Putevi Brčko.

Kukuljeviću je stavljeno na teret da je sredinom 2018. godine, u proceduri izbora službenika u Odjelu za komunalne poslove, u namjeri da protivzakonito zasnuje radni odnos, dao izjavu u kojoj je sadržan neistinit podatak o njegovim funkcijama u upravnom odboru JP Putevi Brčko. Sumnja se da je, svjestan nespojivosti tih funkcija s dužnostima službenika, u proceduru imenovanja dostavio izjavu u kojoj je naveo da nije član upravnog odbora javnog preduzeća, iako je u to vrijeme obavljao funkciju člana i predsjednika Upravnog odbora JP Putevi Brčko. Ne znajući da je Kukuljević na nespojivoj dužnosti, gradonačelnik Distrikta ga je imenovao na radno mjesto viši stručni saradnik za normativne i opće pravne poslove u Pododjelu za kapitalne investicije – zaključuje se u optužnici.

Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom Distrikta, Kukuljevića se tereti da je, s ciljem da za sebe pribavi kakvu pogodnost, nadležnom organu dao neistinite podatke značajne za dobijanje pogodnosti. S tim u vezi, optužen je za krivično djelo Obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti (iz člana 262 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), s propisanom kaznom zatvora u trajanju od šest mjeseci do tri godine.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH
--