Objavljen borački registar: Pročitajte koliko je ko dana proveo u ratu

  Zakamufliran

  Foto: AFP

  Jedan od tri glavna zahtjeva demobilisanih boraca proteklih godina bio je i jedinstveni borački registar. Iako prilično skriven od javnosti, registar je ugledao svjetlo dana i u njemu možete pronaći podatke o tome koliko je koji borac učestvovao u borbama tokom agresije na BiH.

  Link na internet stranici resornog ministarstva, koji vodi ka bazi podataka registra nije objelodanjen bh. javnosti na “sva zvona”, no ipak postoji.

  - Reklama -

  Na jednoj od podstranica Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata dolazimo do formulara u kojem je potrebno unijeti tačne podatke, odnosno prezime i ime osobe koja je bila dio Armije RBiH ili MUP-a RBiH.

  Dakle, ne postoji jedinstvena lista imena, već je potrebno znati koga tačno želite “provjeriti” i saznati da li je ratovao i koliko je tačno dana proveo u uniformi.

  Na prvu pretragu može se zaključiti da baza podataka nije potpuno kompletirana, no pretraživanje radi i u njoj se već nalazi veliki broj osoba koje su učestvovale u odbrani Bosne i Hercegovine.

  Prvo kliknuti na “Advanced”

  Do pretrage ćete stići na način da odete na LINK OVDJE. Nakon što vam se na prvu učini da stranica nije dostupna i pojavi se crveni trokut, kliknite na “Advanced“, a zatim ispod na opciju “Proceed to 80.65.64.70 (unsafe)“.

  A zatim na “Proceed to…”

  Kada napokon stignete do baze podataka, unesite prezime i ime osobe koju tražite, ispunite zadane simbole i kliknite na “Traži”.

  Jedinstveni registar boraca je objavljen na osnovu Zakona o pravima branilaca/branitelja i članova njihovih porodica/obitelji te Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica – Zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji.

  Nedugo nakon objave ove informacije došlo je do preopterećenja servera na stranici resornog ministarstva pa je stranica postala nedostupna.

  Autor: D. Be.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eight × one =