Obilježene 93 godine od rođenja Alije Izetbegovića: Nikada se više ne dovesti u situaciju stradanja

  Bakir Izetbegović: U BiH nikada ne bi nastao problem da nije bilo uticaja Zagreba i Beograda.

  [Samir Jordamović/AA]

  Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mezarju Kovači danas su obilježene 93 godine od rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, javlja Anadolu Agency (AA).

  Cvijeće na Kovačima položio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, kao i brojne delegacije na državnom, federanom i kantonalnom nivou.

  Izetbegović je nakon polaganja cvijeća na Kovačima u izjavi medijima rekao kako „sjećanje na rahmetli Aliju Izetbegovića, njemu (Aliji) više nije potrebno”.

  “Mislim da je potrebno nama, jer na taj način se sjećamo jednog herojskog doba, kada je vraćena državnost BiH, kada je napravljena vojska BiH, kada su Bošnjaci vratili svoje nacionalno ime, ime svog jezika, kada su uspostavljene slobode i višepartijski sistem. To su stvari kojih se vrijedno sjećati, koje su vjerovatno najznačajnije u novijoj historiji BiH”, poručio je Bakir Izetbegović.

  Dodao je kako se uvijek može kazati da neke stvari još uvijek nisu dovršene na tom putu, ali, kako je istakao, temeljne stvari su urađene u vrijeme Alije Izetbegovića.

  “Na nama je da njegovu borbu nastavimo”, smatra Bakir Izetbegović.

  Ponovio je kako je Alija ostavio u amanet da svi u BiH ostanu ono što jesu, Srbi, Hrvati, Bošnjaci, kao i to da u svi u ovoj zemlji budu više Bosanci. Izetbegović smatra da je zaista vrijeme za to.

  Ogromna masa ljudi u ovoj zemlji želi mir i stabilnost i voli zemlju u kojoj je rođena. Na tome se zaista može graditi”, poručio je Izetebegović.

  Dodao je kako je Alija bio istinski demokrata, što ga je je jasno razlikovalo od onih koji su u Titovo vrijeme bili vlast, a nakon toga postali nacionalne vođe.

  “Zanimljiv je fenomen da je Josip Broz jedino preživio u glavnoj ulici tamo gdje se o tome pitao njegov zatvorenik Alija Izetbegović”, istakao je Bakir Izetbegović.

  Odgovarajući na pitanje vezano za modernizaciju naoružanja u zemljama regije, podsjetio je kako je njegova zemlja prije dvije godine usvojila reforme o izdvajanju sredstava za modernizaciju oružanih snaga na putu ka NATO-u.

  “S tim sredstvima se mogu uraditi dobre stvari. Dok god postoje kočice, kojima svi svjedočimo, da se ova zemlja oporavlja i oružane snage jačaju, to neće biti lako uraditi. Zato sam kazao da ćemo mi to za sada kompenzirati jačanjem namjenske proizvodnje. Jer slabost privlači nasilnike. Slabost privlači i susjede i svakog da pokušavaju rješavati stvari na vaš račun, da se eventualno jednog dana osmjele i da silom pokušaju završiti ono što nije urađeno neke ’92, ’93. godine. I za nas i za njih je dobro da je BiH jaka. Prošli put su se prevarili i slomili zube o BiH, ali smo i mi jako stradali. Ne trebamo se više nikada dovesti u tu situaciju. Ponavljam na ovom mjestu, jačat ćemo namjensku proizvodnju, već smo savladili proizvodnju puške, savladat ćemo proizvodnju dronova, pokretnih haubica. I radi nas i radi, ne daj Bože, potencijalnih agresora na ovu zemlju, neka odustanu na vrijeme”, zaključio je Izetbegović.

  Mladi, na čelu s predsjednikom Asocijacije mladih SDA Salkom Zildžićem, koji su danas ranije prodefilovali i gradom, na mezar Alije Izetbegovića položili su 78 ljiljana, koji simboliziraju svaku godinu njegovog života.

  Bakir Izetbegović: U BiH nikada ne bi nastao problem da nije bilo uticaja Zagreba i Beograda

  Izetbegović je izjavio kako u BiH nikada ne bi nastao problem da nije bilo uticaja Zagreba i Beograda.

  “Da smo mi ovdje bili sami sa Hrvatima i Srbima, Alija bi definitivno to uradio na način da svi budu zadovoljni, da ova zemlja napreduje i da svi žive u miru”, poručio je Izetbegović.

  Izetbegović je govorio na akademiji “Sjećanje na Aliju Izetbegovića”, u amfiteatru Memorijala Kovači.

  Govorio je o svojoj porodici kroz slajd prikaz popraćen porodičnim fotografijama, kao i autentičnim fotografijama najvažnijih događaja iz života njegovog oca Alije Izetbegovića.

  Izetbegović je pričao i o pradjedu Aliji Izetbegoviću, koji je služio vojsku u Istanbulu, gdje je upoznao djevojku Sidiku Dževrak iz Uskudara, koju je potom i oženio, zatim o “Sarajevskom procesu”, Alijinom boravku u zatvoru, vremenu agresije na BiH, te periodu nakon toga.

  Govoreći o ocu, Izetbegović je kazao kako kao mlad čovjek nije imao tu neku disciplinu, već je uvijek pomalo bio buntovnik.

  “Privlačile su ga velike ideje, revolucije. U jednom momentu je bio privučen komunizmu, ali ne zadugo. Jer komunizam je faktički bio ateizam, a on je bio oduvijek vjernik. Nije puno učio, ali je mnogo čitao. Imao je vrlo širok dijapazon afiniteta i interesovanja prema vjeri, filozofiji, politici. Zanimljivo je da je kao vrlo mlad čitao Hegela, Kanta, sa razumijevanjem. Zanimalo ga je mjesto muslimana i islama u tom svijetu koji se naglo mijenjao”, rekao je Izetbegović.

  [Samir Jordamović/AA]

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ 9 = one