More

  Obilježena godišnjica smrti heroja – Rašida Guše

  - Advertisement -

  Na Šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću danas je obilježena 24. godišnjica od smrti Rašida Guše, nosioca najvećeg ratnog priznanja Armije RBiH.

  U prisustvu članova porodice, prijatelja, saboraca obilježena je godišnjica smrti brčanskog heroja Rašida Guše. Ispred njegovog mezara proučena je Fatiha i položeno cvijeće, te evocirane uspomene na ovog velikog čovjeka.

  “Ja mislim da nema nikog od boraca 108. brigade koji nije čuo za legendarnog babu sa Dizdaruše. Nažalost, prije 24 godine naš legendarni babo dao je život za BiH. Šta reći u ovom tužnom danu? Teško je svakom čovjeku, svakom borcu, svakom pripadniku Armije, taj dan, bilo kada je čuo da je legendarni babo izdahnuo. Mnogi ljudi su zaboravili našeg legendarnog babu, njegovu porodicu, njegovu suprugu, njegove kćerke i unučad, ali mi, njegovi saborci, nećemo ga zaboraviti nikada”, rekao je Huso Ahmetović, predsjednik Udruženja nosilaca najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” Brčko distrikta BiH.

  Legendarnog Guše prisjetio se i njegov saborac koji je na njegovom mezaru i održao prikladan govor, podsjećajući prisutne na veličinu tog čovjeka i borca.

  “Čitav rat, od samog početka agresije na BiH do tog 02. maja 1993. godine, Rašid i ja smo ratovali rame uz rame. Bili smo dva komandira četa, ja treće, on pete. Ali sudbina Božija je bila da tog 2. maja ’93. godine prestane da kuca jedno od najhrabrijih srca Armije BiH, rahmetli Rašida”, rekao je Safet Bahor, predstavnik Koordinacije boračkih udruženja Armije RBiH.

  Bahor se zahvalio svima koji su došli da sa Rašidovom porodicom i njegovim saborcima obilježe godišnjicu smrti, podsjećajući da su Zlatni ljiljani donijeli odluku da obilježavaju godišnjicu smrti svakog Zlatnog ljiljana u Brčkom, kao što je to učinjeno danas na Šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću.

  “Ovdje je preko 500 heroja BiH. Teško je doći a pogotovo izaći sa ovoga mezarja, znajući ko su, šta su i kakvi su bili ti ljudi, koliko su dali za državu. Dali su svoje živote. Nažalost, pojedini političari u državi BiH nisu održali obećanja kada su rekli da će pripadnici Armije RBiH biti adekvatno nagrađeni. Nažalost, oni su adekvatno slomljeni”, rekao je Bahor.

  Većina šehidske djece danas ne radi, kao ni djeca ratnih vojnih invalida, a demobilisani borci, dobar dio njih, je na rubu egzistencije. Pokušalo se, kaže Bahor, nešto promijeniti kroz novi zakon, ali na razumijevanja teško nailaze.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceBDC TV

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + fifty six = sixty six