More

  Obilježena godišnjica izgradnje ‘Puta spasa’

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  U nastavku obilježavanja 26. godišnjice od osnivanja 108/215. Viteške motorizovane brigade Armije RBiH u petak je upriličeno obilježavanje godišnjice izgradnje “Puta spasa”, puta koji je tokom rata predstavljao “žilu kucavicu” između Brčkog i ostatka slobodne teritorije.

  Na “Put spasa” krenuli su nekadašnji borci, ali i dosta mladih ljudi. Čas istorije upriličen kroz prikladan referat o ovom mjestu približio im je dešavanja tokom rata i značaj ove putne komunikacije. Zadatak je bio da u što kraćem vremenu bude prosječen put kroz Majevicu prema Srebreniku kako bi mogli spasiti ranjenike, te kako bi mogla doći hrana i medicinska oprema u opkoljeni dio Brčkog.

  “Rad je bio jako težak, svaki dan je padala kiša. Radili smo ujutro od pet naveče do devet. Imali smo pomoć vlasti, komande. Nakon određenog vremena smo uspostavili kontakt sa Srebrenikom te su se i oni uključili sa dovozom kamenog materijala za nasipanje. U podnožju planine čekali su teški ranjenici kako bi konjskim kolima bili prebačeni u bolnicu u Tuzlu”, rekao je Began Adžikić, učesnik izgradnje Puta spasa.

  Ukupno je probijeno 8,5 kilometara puta, izgrađeno sedam drvenih mostova, na desetine odvodnih propusta za vodu i dovodnih kanala za prihvat vode. Put spasa nije pravljen kako bi njegovim stazama stanovništvo slobodne brčanske teritorije pobjeglo u Srebrenik, Tuzlu i dalje u Evropu i svijet. Ovim putem je dopremana hrana, municija, nafta i medicinska oprema za Brigadu, transportovani teški ranjenici u Tuzlu. Jedan broj stanovništva je izašao kako bi rasteretio organizaciju života na slobodnoj brčanskoj teritoriji. Put spasa je služio kao jedina veza sa ostatkom slobodne Bosne i Hercegovine sve do oslobađanja putne komunikacije Brka-Cerik. Za ovaj veliki podvig posebnu zahvalnost treba odati svima koji su učestvovali na probijanju ovog puta na čelu sa inženjerom rahmetli Hamedom Jerkovićem.

  “Veliki aparat ljudi je radio u tom momentu. Nažalost sve je manje onih koji su među živima. Uloženo je jako puno vremena, truda i napora da se obezbijede koliki-toliki uslovi za komunikaciju. To je bila jedina sigurna trasa za nesmetanu komunikaciju sa slobodnom teritorijom. Možemo reći slobodno da se kompletno izbjeglo stanovništvo u tom vremenu opskrbljivalo preko ove trase puta”, rekao je Fahrudin Džanić, predstavnik Koordinacije boračkih udruženja Armije RBiH.

  Na različite načine se svih prethodnih godina podsjeća na Put spasa, njegov značaj i sve koji su doprinijeli njegovoj izgradnji. Posljednjih godina to se čini u saradnji sa učenicima osnovnih i srednjih škola iz Brčkog. I ove godine je Koordinacija boračkih udruženja proisteklih iz 108/215. Viteške motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, u namjeri da se što veći broj mladih uključi u projekat čuvanja sjećanja na ove događaje, raspisala literarni konkurs. Na svečanoj akademiji 17. maja biće proglašeni i nagrađeni najuspješniji radovi.

  “Svakako je dobro da djeca poznaju svoju istoriju, ljude koji su dali doprinos da bi se moglo živjeti slobodno na ovoj teritoriji. Zahvaljujući i ljudima koji su učestvovali u probijanju puta kroz Majevicu do Srebrenika mi jesmo danas ovdje”, rekao je Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH.

  Iz Koordinacije boračkih udruženja su i ovoga puta uputili apel nosiocima vlasti da učine dodatni napor kako bi ova putna komuniakcija bila uređena. Ističu da bi bilo nemoralno i nedopustivo da ovo bude prepušteno zaboravu. “Uspomenu na taj slavni dio naše istorije želimo čuvati. Na način da ga pamtimo i iz njega stalno crpimo pouke, kako se nama niti bilo kome na planeti ne bi isto ili slično ponovilo. Naglašavamo takođe da ne želimo biti taoci ili zarobljenici prošlosti niti je koristiti u nadmetanju čija je odgovornost veća. Gledati u budućnost i razvijati bolje odnose je naše strateško opredjeljenje”, poručili su ispred Spomen-ploče gdje su položeni i vijenci od strane predstavnika boračkih udruženja, bošnjačkih predstavnika u vlasti, udruženja i MZ Rašljani.

  [BDC TV]
  [BDC TV]

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceBDC TV

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  one + four =