More

  Obilježena 30-ta godišnjica pogibije Blaža Kraljevića, komadanta HOS-a i general majora Armije RBiH

  spot_imgspot_img

  Udruga dragovoljaca i organizatora otpora Hrvatskih oružanih snaga (UDOO HOS) Ljubuški suorganizator je ovogodišnjeg obilježavanja 30-te godišnjice od ubojstva generala HOS-a Blaža Kraljevića i njegovih osam bojovnika, priopćeno je iz ove Udruge.

  General HOS-a Blaž Kraljević i osam vojnika HOS-a, Mario Medić, Osman Maksić, Ivan Granić, Šahdo Delić, Gordan Čuljak, Vinko Primorac, Rasim Krasniqi i Marko Stjepanović u Kruševu su položili živote, domoljubno sanjajući slobodnu, neovisnu i bolju Bosnu i Hercegovinu. I za sebe, svoje obitelji, za svoju djecu. Bez razlika. Ali, obitelji devet vitezova još čekaju pravdu i ispriku, još čekaju odgvor na pitanje – ZAŠTO?, ističu iz UDOOHOS Ljubuški.

  Podsjećaju da se 9. kolovoza 1992. godine u mjestu Kruševo kraj Mostara dogodio zločin koji još, kako naglašavaju, nema pravni epilog – osumnjičene, suđene i osuđene.

  Događaj na Kruševu najveća je opomena u novijoj hrvatskoj povijesti, kada Hrvati nisu bili spremni na demokraciju i drukčije viđenje budućnosti BiH. Stoga događaj na Kruševu nikada ne smijemo zaboraviti, ali kao kršćani, vjernici, moramo oprostiti i učiniti sve kako se u budućnosti ne bi događale ovakve bratoubilačke tragedije. Danas, 30 godina poslije, svjesni smo da je ubojstvo generala HOS-a zasigurno promijenilo tijek rata u BiH i možemo samo nagađati što bi i kako bi završilo da su okolnosti bile drukčije. Promatrajući s današnjeg stajališta i okolnosti koje prate današnju Bosnu i Hercegovinu, ali i rezultate poraznih politika, ovo je tragična opomena i dokaz da se ovakve tragedije više nikada ne ponove. Pijetet i sjećanje na ubojstvo generala HOS-a Blaža Kraljevića i njegovih osam vojnika obvezuju nas da ustrajemo u viziji jedinstvene, slobodne i neovisne Bosne i Hercegovine, našeg zajedničkog doma. Na to nas obvezuje žrtva generala Kraljevića i osmorice bojovnika, navode iz UDOOHOS Ljubuški.

  Kraljević je sa HOS-om učestvovao u odbrani Hercegovine od velikosrpskog agresora. Sredinom maja 1992. godine službeno je prihvatio vrhovnu komandu Predsjedništva RBiH. Politika HOS-a i Hrvatske stranke prava bila je usmjerena na političko i vojno savezništvo Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini protiv velikosrpske politike osvajanja Bosne i Hercegovine.

  Blaž Nikola Kraljević rođen je u selu Lisice kraj Ljubuškog, 17. rujna 1947. a poginuo u Kruševo kraj Mostara, 9. kolovora 1992.,

  Bio je komandant HOS-a Hercegovine te general major Armije RBiH.

  Kraljević je poznat i po tome što je izdao proglas o zajedništvu Hrvatskog i Bošnjačkog naroda

  Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  28 − = twenty three

  Čitano

  Povezani članci