Obilježena 27. godišnjica osnivanja 108. Brigade HVO Ravne Brčko

  U okviru obilježavanja, pored raznih predavanja psihološko-duhovnog sadržaja, održana je molitva odrješenja za sve poginule i umrle branitelje kod Spomen-obilježja 108. HVO brigade u Brčkom, te svečana akademija i prigodna večera u dvorani Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ Brčko.

  Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba

  Piše: Azra Bijedić

  U Brčkom je jučer i danas obilježena 27. godišnjica osnivanja 108. Brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Ravne Brčko (fotogalerija ovdje).

  U okviru obilježavanja, pored raznih predavanja psihološko-duhovnog sadržaja, održana je molitva odrješenja za sve poginule i umrle branitelje kod Spomen-obilježja 108. HVO brigade u Brčkom, te svečana akademija i prigodna večera u dvorani Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ Brčko.

  Kroz Brigadu prošlo oko 5.000 branitelja

  „Kroz 108. Brigadu je prošlo negdje oko 5.000 branitelja, s tim da je jedan dio iz Tuzle, 115. Brigade Zrinski, dočekao kraj rata u našoj brigadi, gašenjem njihove brigade. Kroz cijeli rat smo izgubili 188 boraca i imali oko 400 ranjenih.

  Ivo Filipović (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  Mogu reći da ono što je naša brigada dobila da čuva, čuvali smo do kraja rata i ono što posebno želim napomenuti da su pored Usore 108. HVO Pješačka brigada i 215. Brigada Armije BiH, očuvale jedinstvo od prvog do posljednjeg dana, bez incidenata, a kamoli ratnih djelovanja“, kazao je ratni komandant 108. HVO brigade, general Ivo Filipović, potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Situacija u Brčkom bolja nego u ostalim gradovima

  Anto Jerković (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  „Veterani danas žive vrlo teško, većina nas je u godinama, ljudi umiru, dosta ih odlazi u Njemačku. U Brčkom imamo nadu za bolju budućnost nas veterana, a u drugim gradovima čujemo da je mnogo gora situacija. Ja se trenutno ne mogu požaliti, ali dosta veterana nema nikakva primanja“, kazao je Anto Jerković, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO Ravne Brčko.

  Brigada kao temelj današnjih prava Hrvata 

  „Obilježavamo 27. obljetnicu utemeljenja 108. HVO Pješačke brigade, koja je organizirala u najtežim trenucima hrvatski narod brčanskog kraja i koja se uspjela suprotstaviti agresiji i spasiti najveći dio hrvatskog prostora u općini Brčko, a isto tako ova brigada je temelj naših današnjih prava koje uživamo u distriktu Brčko, koji bez 108. Brigade sigurno ne bi izgledao kako izgleda danas.

  Hrvati za svoj legitimitet i prava za koja su se dosad izborili mogu zahvaliti svim braniteljima koji su očuvali dostojanstvo hrvatskog čovjeka i kontinuitet zakonitosti na ovom prostoru“, kazao je Anto Domić, dogradonačelnik Brčko distrikta BiH.

  Anto Domić (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  Domić naglašava da je nakon 27 godina poražavajuća činjenica da tužilaštvo još uvijek nije uspjelo doći do odgovornih za masakriranje nedužnih civila, ali dodaje da „s obzirom na činjenicu da ratni zločin ne zastarijeva, kod nas još uvijek tinja nada da će zločini biti sankcionirani i da će žrtve naći svoj vječni mir, a obitelji napokon doživjeti satisfakciju pravde“.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  84 + = ninety two