More

  Obilježen neustavni Dan RS, počelo smirivanje tenzija u Brčko distriktu

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Od kada je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio Dan Republike Srpske neustavnim praznikom, u Brčkom se 10. januara svake godine organizuje svečanost kojoj prisustvuje politički vrh iz ovog bh. entiteta. Tako je bilo i jučer, bez straha od reakcija nadležnih institucija, koje godinama ne čine ništa da bi spriječile aktivnosti koje nisu u skladu sa najvišim državnim pravnim aktom.

  Distrikt zvaničnoj politici entiteta RS znači mnogo, što se godinama pokazuje kroz razne vidove pomoći za stanovnike ove lokalne zajednice. Ovaj put je upućen poziv građanima Distrikta koji nisu ostvarili pravo na entitetsko državljanstvo RS, da to učine. Time stiču pravo za glasanje na opštim izborima.

  Nakon polaganja cvijeća na Spomenik srpskim braniocima Brčkog i Svečane akademije u brčanskom Domu kulture, zvaničnici su posjetili i izložbu posvećenu kontroverznom nobelovcu Peteru Handkeu, u javnosti poznatom po negiranju genocida u Srebrenici.

  Zapaljiva retorika mogla se čuti i sa jučerašnjeg obilježavanja. Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, lider SNSD-a Milorad Dodik ponovo je naglasio da BiH nema budućnost, da RS ne može da prihvati anitustavni sistem ove zemlje koji je, po njegovom mišljenju, protiv Srba.

  “Mi nemamo nijedan vojni plan, mi nemamo nijednu vojno razrađenu aktivnost. Naše akcije su političke i one će ostati političke. Pozivamo sve da počnemo da čitamo Ustav i da se prilagodimo Ustavu”, izjavio je on, govoreći u kontekstu priče o mirnom rješenju za najveću političku krizu od kraja rata u BiH.

  Dodik je uputio žestoke optužbe na račun američke politike prema BiH, na čelu sa predsjednikom Joe Bidenom, upozorivši da bi to državu moglo odvesti u propast, a RS otvoriti put ka samostalnosti.

  “Jeste Amerika moćna i ne bi trebalo s njom da imamo problema. Ali kad već moramo da imamo problema, onda moramo da kažemo da to nije isto kao što je nekad bilo. I da upravo Amerika asistira najžešćem antiustavnom rušenju jedne zemlje, kao što je ovdje u Bosni i Hercegovini”, zaključio je prvi čovjek SNSD-a, protiv kojeg su Sjedinjene Američke Države prije nekoliko dana uvele dodatne sankcije.

  Premijer Vlade RS Radovan Višković još jednom je ponovio stav srpske politike oko učešća stranaca u rješavanju unutardržavnih problema.

  “Za razgovore nam ne trebaju strani medijatori”, poručio je on.

  Dotakao se i protesta koji se ovih dana organizuju širom svijeta kao znak podrške državi Bosni i Hercegovini.

  “Ti koji protestuju po Briselu, Ženevi ili kojekakvim egzotičnim destinacijama, oni neka se vrate u BiH pa onda imaju ovdje nešto pravo da kažu. A tamo gdje budu i njihove porodice uživaju, a da se brinu o BiH, mislim da nije korektno”, ustvrdio je Višković.

  Brčko je samo jedan u nizu gradova gdje su u proteklih nekoliko dana, u atmosferi pojačanih međunacionalnih tenzija, zabilježeni incidenti koji narušavaju postkonfliktno pomirenje. 

  Uništen je grafit posvećen žrtvama srebreničkog genocida, na mezarju gdje su ukopane civilne žrtve rata. Policija za ovaj čin vandalizma, kojim se širi međunacionalna netrpeljivost i stvara potencijalno opasna situacija za izazivanje većih incidenata, sumnjiči lokalnu navijačku grupu, a građanima poručuje da je sigurnosna situacija u ovoj multietničkoj zajednici, koja je označena kao uspješan primjer suživota u BiH, pod kontrolom. 

  Brojne stranke probosanske orijentacije osudile su posljednja dešavanja u Distriktu, koja su u određenoj mjeri uznemirila građane. Vjerski autoriteti muslimana i katolika u ovoj sredini ne vide nikakvu paniku među ljudima odnosno znakove pojačane uznemirenosti. 

  Prvi čovjek brčanske Skupštine Siniša Milić, koji je predsjednik SNSD-a u Brčkom te član Glavnog odbora ove stranke, izjavio je jučer, nakon što je prisustvovao obilježavanju neustavnog praznika, da ne postoji namjera da se ikoga provocira. 

  “Ovo je manifestacija ljubavi. Identično pravo priznajemo i svima drugima, da izražavaju svoj vlastiti identitet. Mislim da je naprosto budućnost BiH u uvažavanju identiteta koji žive na ovim prostorima”, izrazio je on svoj, u odnosu na stranačkog šefa, pomirljiviji stav o pitanju obilježavanja nacionalnih praznika.

  Čelni ljudi Distrikta iz reda ostala dva konstitutivna naroda za sada se nisu oglasili na temu posljednjih dešavanja u ovoj lokalnoj zajednici.

  Iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) poručuju: Vrijeme je da RS ima dan koji mogu slaviti svi njeni građani. Dalje obilježavanje i proslava 9. januara ne predstavlja samo nepoštivanje duha Dejtonskog sporazuma i vladavine prava u ovoj zemlji, nego i multietničke prirode BiH. U cjelini, takvi potezi podrivaju pomirenje, razvoj uređenog društva i put BiH ka Evropskoj uniji, zaključuju iz OHR-a.

  Novinar: Adis Mujdanović
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img