Obilježen Dan otpora agresiji na grad Brčko

  "Mjesna zajednica Četvrti Juli prva je pružila otpor agresiji. Nažalost, tog prvog dana imali smo pogibiju rahmetli Sakiba, imali smo i nekoliko ranjenih. Uloga i značaj ove mjesne zajednice u daljem periodu odbrane je izuzetno velika. Heroji sa Četvrtog Jula branili su i odbranili su Brčko, odbranili su Bosnu i Hercegovinu."

  Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba

  Novinar: Adis Mujdanović

  U organizaciji Koordinacije boračkih udruženja Armije Republike Bosne i Hercegovine – Brčko distrikt BiH, danas je u brčanskom naselju Četvrti Juli obilježen Dan otpora agresiji na grad Brčko.

  Član Koordinacije Safet Bahor podsjetio je u izjavi za medije da je 1. maja 1992. godine, u 15:45 sati, počela je agresija na Brčko.

  “Mjesna zajednica Četvrti Juli prva je pružila otpor agresiji. Nažalost, tog prvog dana imali smo pogibiju rahmetli Sakiba, imali smo i nekoliko ranjenih. Uloga i značaj ove mjesne zajednice u daljem periodu odbrane je izuzetno velika. Heroji sa Četvrtog Jula branili su i odbranili su Brčko, odbranili su Bosnu i Hercegovinu”, naglasio je on.

  Kazao je da se “dobro sjećamo riječi osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića na posljednjoj Skupštini bivše Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, kada je izjavio da će muslimani otići u nestanak”.

  Safet Bahor (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  “Ovim, na današnji dan i 27 godina poslije, kažemo gospodinu Radovanu Karadžiću, u zatvoru, nismo nestali, opstali smo. Evo nas na teritoriji gdje smo bili i ’92. godine. Sada, naravno, ne sa puškama, ali u civilu smo bili i tada, i evo nas i sada”, poručio je Bahor.

  Godišnjica od formiranja Brigade

  Također je podsjetio da je 17. maja 1992. godine formirana 108, a kasnije 215. Viteška motorizovana brigada ARBiH.

  Današnja aktivnost je organizirana upravo povodom obilježavanja 27. godišnjice od njenog formiranja.

  “Uloga i značaj te brigade zasigurno je jedna od najvećih u okviru odbrambeno-oslobodilačkih brigada ARBiH”, istakao je Bahor, dodavši da su ponosni što su bili pripadnici takve brigade i poručio svim građanima BDBiH i Bosne i Hercegovine:

  “Ni Brčko ni Bosna i Hercegovina nisu mali. U njoj možemo svi da živimo kao što smo nekada živjeli.”

  Nezadovoljstvo statusom ratnih veterana

  Odgovarajući na novinarsko pitanje o statusu ratnih veterana, Bahor je rekao da briga o njima nije u srazmjeru sa onime što su oni pružili ovoj državi.

  “Državna, entitetska, kantonalna i opštinska rukovodstva ne vode dovoljno računa i brige o borcima koji su dali najviše za slobodu ove domovine. Nadamo se da će ubrzo ovaj zakon koji se radi na federalnom nivou stupiti na snagu i da će donekle biti borci nagrađeni za ono što su uradili od ’92. do ’95”, naveo je on.

  Mirsad Šečić je kazao da je ponosan što je bio ratni borac te sretan i zadovoljan što su odbranili goloruki narod.

  “Patriotska liga mi nismo bili. Mi smo bili ljudi koji su trebali da probude narod da bježi, da se sklanja pred nekakvom hordom, ne znam kako više da nazovem taj narod”, izjavio je on, dodavši da nije zadovoljan statusom boračke populacije:

  Mirsad Šečić (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  “Porodice šehida niko više ne spominje. Borci, koji su tih dana prvi stali u odbranu Bosne i Hercegovine, su zaboravljeni. Svi su nekako otišli u dane zaborava, ne znam kako drugačije da kažem. Opet kažem, ja sam ponosan što sam ostao, što sam branio Bosnu i Hercegovinu. U tom ratu sam izgubio oca, noga mi je ostala kraća, ali sam ponosan. Zašto? Zato što imam svoje ja, zato što mi nikad niko ne može reći da nisam državljanin Bosne i Hercegovine.”

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  1 + nine =