Obilježen Dan državnosti BiH u Brčkom

Urednik: Adis Mujdanović
Videoreporter: Kristian Bilić

Centralna ceremonija obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Brčkom.

Izjava i čestitka Stećka

Udruženje građana “Stećak” Brčko distrikt Bosne i Hercegovine posljednjih pet godina tradicionalno obilježava 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine, kao i 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Naše svečane akademije i prateći program povodom ovih dvaju datuma nosioci su osjećaja pripadnosti našoj domovini Bosni i Hercegovini.

Postoje različiti načini isticanja svoje ljubavi prema domovini. Neki su nominalni, dok drugi zahtijevaju suštinsko shvaćanje onoga što se zapravo voli i prema čemu čovjek osjeća privrženost. Virus COVID-19 postavio je pred Udruženje upravo ovo pitanje.

Država nije linija na karti. Država su ljudi koji dijele jedan životni prostor i uzajamnim snagama pokušavaju da ga učine boljim mjestom za one što dolaze poslije njih. Dan državnosti ne slavi linije i pojedince – on slavi sve nas koji, usprkos svemu, vjeruju da mogu ovaj naš prostor učiniti boljim mjestom. Dan državnosti slavi želju da prostor koji dijelimo doživimo kao svoj.

Ove godine smo odlučili da upravo te ljude ne dovodimo u opasnost. Planirani sadržaji su igrom okolnosti otkazani, što ne znači da nemamo želju unijeti dašak svečanosti u naš grad. Naši članovi su tako pripremili jednu čestitku povodom Dana državnosti u želji da nam Brčko osvane u svečanom ruhu. Nadamo se da ćemo u budućnosti ovaj datum dočekivati u Brčko distriktu kao što on zaslužuje da bude dočekan: kao praznik, kao neradni dan, i kao slavlje naše domovine. Budimo odgovorni i čuvajmo naše najosjetljivije članove društva.

Ispred udruženja „Stećak“ Brčko,

Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Bakljada navijača uz pjevanje bivše himne “Jedna si jedina” i skandiranje “Država Bosna” povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Čestitka Otiska

Redakcija Informativnog portala Otisak.ba svim građanima koji obilježavaju ovaj praznik čestita Dan državnosti Bosne i Hercegovine!

SDP Brčko: Čestitka povodom Dana državnosti BiH

Organizacija SDP BiH Brčko distrikt BiH svim građanima naše domovine Bosne i Hercegovine upućuje najiskrenije čestitke povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Narodi Bosne i Hercegovine su na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a, istakli da hoće Bosnu i Hercegovinu u kojoj je svaki građanin jednak u svojim pravima i načinu života, bez obzira na to u kojem dijelu Bosne i Hercegovine živi.

Još tada je naglašeno da svaki dio Bosne i Hercegovine pripada svakom njenom građaninu te da su tolerancija i zajednički život jedini ispravan put za sve. Principi ZAVNOBiH-a nikada nisu bili potrebniji nego danas. Najviši nacionalni interes svih nas je raditi i živjeti u sigurnosti i miru.
BiH je neupitna, potrebno je da u ovom vremenu punom izazova imamo povjerenje jedni u druge i da budemo ustrajni u izgradnji stabilne, moderne i europske Bosne i Hercegovine.

Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine!

BHF Brčko obilježio Dan državnosti BiH

Foto: Ustupljeno Otisku

Novembar 24.

Ukrašavanje grada povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Koordinacija boračkih udruženja Armije Republike Bosne i Hercegovine u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine će i ove godine, ali u skladu sa naredbama i preporukama Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u vezi zaštite od koronavirusa (covid-19), obilježiti Dan Državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar 2020. godine.

Protokol:

polaganje cvijeća u povodu obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine

  • Dana 25.11.2020. godine, u 10 sati – Centralno Spomen obilježje šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine u Brčko distriktu BiH.

SDA Brčko: Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Kontinuitet državnosti i historijski utemeljenih granica Bosne i Hercegovine odlučno je afirmisan u Mrkonjić Gradu Rezolucijom ZAVNOBiH-a.

Na taj dan, 25. novembra 1943. godine, poslata je snažna poruka, poruka da će svi građani jedine nam domovine biti ravnopravni i da će slobodno živjeti unutar granica koje datiraju iz vremena srednjovjekovne Bosne.

I pored mnogih stradanja koja su nas zadesila, kao i našu državu nakon tog datuma, mi danas slobodno živimo i sa ponosom možemo reći da smo iz svih historijskih dešavanja izašli čista obraza i da danas ponosno hodimo kroz našu državu ali i naše Brčko.

Država Bosna i Hercegovina je garant našeg opstanka i naše budućnosti ali i nasljedstvo svih onih koji su dali najviše za našu rodnu grudu, kao i država u kojoj bismo se svi trebali osjećati komotno.

Svim građanima Bosne i Hercegovine čestitamo Dan državnosti jedine nam domovine.

O.O. Stranka demokratske akcije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Čestitka zamjenika gradonačelnika i glavnog koordinatora Vlade povodom Dana državnosti BiH

Poštovani građani Brčko distrikta BiH,

Sad već poprilično davnog 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu održano je Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, ZAVNOBiH-a, na kojem su položeni temelji državnosti Bosne i Hercegovine i donesena odluka naroda BiH da njihova zemlja „koja nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego je i srpska i hrvatska i muslimanska bude zajednica u kojoj će biti osigurana ravnopravnost svih Srba, Hrvata i Muslimana”.

Zato je nemjerljiv značaj tog historijskog datuma kako za državu Bosnu i Hercegovinu tako i za njene građane. Bosna i Hercegovina je očuvala svoju multietničnost i baštinu zasnovanu na suživotu svih naroda koji u njoj žive.

Još jednom podsjećamo da je 25. novembar – Dan državnosti BiH potvrdio identitet i državnost Bosne i Hercegovine, označio obnovu hiljadugodišnje povijesne državne tradicije naše domovine te očuvao njen identitet i učvrstio državno-pravni suverenitet.

Upućujemo vam, poštovani građani Brčko distrikta BiH, najsrdačniju čestitku povodom ovog velikog praznika naše domovine. Istovremeno, puni smo nade da će odluke ZAVNOBiH-a ostati trajni pečat državnosti naše zemlje.

Zamjenik gradonačelnika dr. Anto Domić
Glavni koordinator Vlade Sead Šadić

Čestitka SBB-a

Povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine u ime rukovodstva i članstva Organizacije Saveza za bolju budućnost Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i u svoje lično ime svim građanima Bosne i Hercegovine upućujem iskrene čestitke uz želju da svojim zajedničkim zalaganjem doprinesemo izgradnji jače države i bolju budućnost.

Organizacija Saveza za bolju budućnost Brčko distrikt BiH
Ina Pamukčić
predsjednik

SBiH: Čestitka – Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu Brčko distrikt Bosne i Hercegovine svim državljanima Bosne i Hercegovine želi čestitati 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

To je jedan od najznačajnijih dana u historiji naše domovine, dan kada je iznova potvrđena njena državnost, izražena odlučnost njenih naroda da njihova zemlja bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih i kada je potvrđen njezin teritorijalni suverenitet, integritet i historijski kontinuitet.

Bosna i Hercegovina sazdana je na višestoljetnoj tradiciji tolerancije i suživota različitih naroda, kultura i religija. Ta tradicija, međutim, nije se gradila bez izazova.

U godini u kojoj obilježavamo dvadesetpetu godišnjicu potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je Bosni i Hercegovini donio željno iščekivani mir, na nama je obaveza da predano radimo na tome da dragocjeni mir pretočimo u trajnu društveno-političku stabilnost i prosperitet. Jedino tako možemo staviti tačku na proces pomirenja i omogućiti da naša zemlja postane prepoznatljiva po napretku i postignućima, a ne po onome što se događalo u prošlosti.

SRETAN NAM SVIMA DAN DRŽAVNOSTI!

Press služba Vijeća Stranke za Bosnu i Hercegovinu Brčko distrikt Bosne i Hercegovine

Čestitka predsjednika i dopredsjednika Skupštine povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Dan državnosti Bosne i Hercegovine potvrdio je identitet i državnost Bosne i Hercegovine, obnovu hiljadugodišnje povijesne državne tradicije naše domovine, te očuvao njen identitet i učvrstio državno-pravni suverenitet. Obilježavajući ovaj naš najznačajniji praznik prisjećamo se bogate dugogodišnje historije kroz koju smo uspjeli sačuvati državnost i kontinuitet Bosne i Hercegovine.

Povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, svim građanima Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i svim građanima Bosne i Hercegovine, upućujemo iskrene čestitke sa željom i nadom da ćemo zajedničkim zalaganjem, radom, međusobnim razumijevanjem i tolerancijom doprinijeti izgradnji ljepše i svjetlije budućnosti”!

Predsjednik Skupštine Esed Kadrić
Dopredsjednik Skupštine Ivo Filipović

Čestitka Udruženja demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992-1995 u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

U jeku bitaka iz Drugog svjetskog rata, 25. i 26. novembra 1943. godine, u Mrkonjić Gradu, na prvom zasijedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH-a), Bosna i Hercegovina je definisana kao država svih njenih građana i ravnopravnih naroda. Time su obnovljeni temelji državnosti i vraćen teritorijalno-politički identitet te, kasnije, stvoren državno-pravni i ustavni okvir, kao osnov za njeno međunarodno priznanje. U usvojenim dokumentima, Bosna i Hercegovina je potvrdila svoje historijske granice. Iz tog razloga obilježavamo 25. novembar kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Naslijeđe naših predaka je naša različitost – njegujući i poštujući naše razlike u kulturi, religiji i običajima, stoljećima smo simbol neobične simbioze koja je pečat posebnog duha i specifičnosti kojim ova zemlja odiše.

Da bi naša domovina imala državnost, teritorijalni suverenitet i nezavisnost, nerijetko je njena historija zapisala tamne dane. U tim danima na površinu su izbijali oni koji su svoju vjeru polagali u te principe – da u Bosni i Hercegovinu ima mjesta za sve one koji je osjećaju svojom domovinom. Za tu ideju su se borili do kraja. Dužni smo sjećati se njihove žrtve njegujući te principe i danas.

Udruženje demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992-1995 u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine svim građanima Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Bosne i Hercegovine koji našu srcoliku zemlju ponosno zovu svojom, čestita Dan državnosti!