More

  Obilježavanjem Dana logoraša okončana sedmica prisjećanja na stradanja nedužnih civila u Brčkom

  - Advertisement -

  Obilježavanjem Dana logoraša, u Distriktu je okončana sedmica prisjećanja na stadanja nedužnih civila u Brčkom.

  I ovaj događaj, pred hangarima nekadašnjeg logora „Luka“ organizovale su udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka i Hrvata, te Udruženje logoraša Distrikta.

  • Nismo zadovoljni statusom koji imaju logoraši u Distriktu, jer unatoč svemu što smo preživjeli, i našim svjedočenjima o svim zločinima, samo 33 osobe iz sva tri naroda u Distriktu, prema važećoj odluci, ostvarili su bar simolične novčane prinadležnosti. Smatram da bi brčanska Vlada morala učiniti puno više na pomoći ovdašnjim logorašima – kazao je, uz podsjećanje na zločine u logoru Luka, predsjednik Udruženja logoraša Amir Didić. 

  Preživjeli logoraši „Luke“ takođe dijele razočarenje svojim statusom i nerado se prisjećaju tortura kroz koje su prošli.

  • Najviše se sjećam premlaćivanja i jauka civila nakon dugotrajnog mučenja. Sjećam se koliko su zločinci tukli Džafera Deronjića gotovo svako veče. Takođe znam da su iz hangara izvođeni ljudi, nakon čega smo čuli rafale, i nikada više nismo vidjeli one koji su izvedeni iz hangara – rekao je Jusuf Hodžić.

  Tortura nad ženama prisjetila se i Adila Suljević, u ime Udruženja žena žrtava rata „Suza“ – Brčko.

  • Kao žena koja je logoraš i koja je preživjela različite vidove torture, najteža prisjećanja se odnose na silovanja djevojčica i žena. Puno njih još uvijek nije spremno govoriti o onome što su preživjele i jedan od zadataka našeg udruženja je da nastavimo komunikaciju s njima, što podrazumijeva njihov psihološki oporavak i odlučnost da javno kažu šta im se dešavalo tokom minulog rata – riječi su Adile Suljević.

  Predstavnici Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka i Hrvata Distrikta i ovoga puta iskazali su nezadovoljstvo radom Tužilaštva BiH, ali i ovog u Distriktu.

  • Nedopustivo je da već sedam godina traje proces Đorđu Ristaniću i da se još uvijek ne nadzire njegovo okončanje, a kamoli izricanja presude – rekao je sekretar Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko Sead Golić.

  Predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata, Marin Brkić još je kategoričniji smatrajući da tužilaštvo hotimično neće da radi svoj posao.

  • Svi počinitelji i strašnih zločina u Luci, davno su trebali biti procesuirani i osuđeni, jer Luka nije bila sabirni centar, s obzirom da su se ovdje masovno mučili i zvjerski ubijali nedužni civili. Tek kad tužilaštvo istinski i profesionalno odradi svoj posao, onda svi mi, možemo pričati o istinskom povjerenju i pomirenju – naglasio je Brkić.
  Novinar: Admir Kadrić
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img