More

  Obilježavanje godišnjice preseljenja na ahiret prvog predsjednika BiH, rahmetli Alije Izetbegovića

  U organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj, odnosno u džematima Balingen (11.10. u 13:45 sati), Tutlingen (11.10. u 16:15 sati), Ravensburg (11.10. u 20:00 sati), Dornbirn (12.10. u 14:00 sati), Kisnacht (12.10. u 20:00 sati), Innsbruck (13.10. u 12:00 sati) bit će obilježena godišnjica preseljenja na ahiret prvog predsjednika Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića.

  Program obilježavanja uključuje dokumentarni film o rahmetli predsjedniku Aliji Izetbegoviću, urađen u produkciji Muzeja Alija Izetbegović, izložbu fotografija iz Muzeja Alija Izetbegović pod nazivom “Predsjednik izbliza”, govor Adnana Žiške, direktora Muzeja Alija Izetbegović, te prezentaciju projekta Islam i život muslimana u Evropi, autora Adisa Tanovića.

  Navedeni Tanovićev autorski projekat kroz fotografiju i interesantan tekst govori o stanju islama i muslimana od njihovog dolaska na tlo Evrope, pa sve do danas. U zadnje dvije godine obišao je gotovo sva mjesta u Evropi gdje žive muslimani, napravio brojne intervju i zabilješke, te na osnovu tih činjenica izdao i drugo dopunjeno izdanje knjige “Islamsko kulturno naslijeđe u Evropi, koje će ovom prilikom po prvi put biti predstavljeno.

  Ideja za knjigu “Islamsko kulturno naslijeđe u Evropi” nastala je 2015. godine u džematu Stockholm, na prijedlog njenog imama Merzuka Hadžirušidovića, kako bi se objedinila sva značajna dostignuća muslimana u Evropi. Veći broj promocija Tanovićevog projekta očekuje se početkom novembra 2019. godine.

  Centralna manifestacija obilježavanj preseljenja na ahiret prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića bit će održana 19. oktobra u Sarajevu, polaganjem cvijeća na šehidskom mezarju Kovači i Akademijom u Narodnom pozorištu Sarajevo, uz prisustvo najviših državnih zvanica.

  Također i u novembru je već dogovoreno petnaest velikih manifestacija širom EU, na kojima će biti obilježen 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

  Projekat se realizira u saradnji sa SIMURG medijom, a između ostalog biće predstavljena i Edicija Bošnjaci, kapitalni izdavački projekat, čiji cilj je očuvanje našeg identiteta, kroz misiju, vođeni riječima rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića, “Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak, vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem”.

  Faktor

  Izvorno objavljeno: 10.10.2019.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eight × = twenty four

  Čitano

  Povezani članci