Obilježavanje formiranja 4. Bataljona 108/215. VMB Brčko

  Prvi put nakon završetka rata okupili su se borci 4. Bataljona da se prisjete teških i presudnih trenutaka za slobodu naroda države Bosne i Hercegovine.

  [Otisak.ba]

  Piše: Nedim Hamzabegović

  Juče, 25. 8. 2018. godine,  u Maoči  je obilježeno formiranje 4. Bataljona 108/215. Viteške motorizovane brigade Brčko.

  Prvi put nakon završetka rata okupili su se borci 4. Bataljona da se prisjete teških i presudnih trenutaka za slobodu naroda države Bosne i Hercegovine. Obilježavanje je započelo posjetom boraca i starješina Šehidskom mezarju u Rašljanima gdje je proučena Fatiha šehidima iz MZ-e Rašljani a nakon toga su borci i starješine bili ugošćeni i počašćeni od strane Udruženja Glas žena Rašljani. Komandant major Esed Lević se u ime boraca srdačno zahvalio domaćinima na iskazanoj časti i dobrodošlici nakon čega su svi krenuli prema Maoči u organizovanoj koloni gdje su u centru Maoče izvršili postrojavanje jedinica i počast domovini uz intoniranje himne.

  Raport komandantu Bataljona je predao nekadašnji zamjenik komandanta 4. Bataljona i zamjenik komandanta 211. Lahke oslobodilačke brigade major Osman Mešić.

  Bilo je predivno vidjeti nekadašnje borce u stroju u majicama sa likom komandanta rahmetli Farida Mujkanovića kao i njihove roditelje, rodbinu, prijatelje i komšije koji su došli da daju svoj doprinos obilježavanju tako važnog događaja.

  Prisutne je prizor podsjetio na ljeto 1992. godine kada su mještani slobodne teritorije predvođeni herojem i tadašnjim komandantom rahmetli Enverom Pamukčićem i komandantom Brigade Faridom Mujkanovićem sa ponosom ispraćali sinove, braću i muževe u neizvjesnost.

  Tokom obilježavanja je naznačeno da su borci u najtežim trenucima agresije položili ispit i odbranili najveće vrijednosti koje su bile ugrožene neprijateljskim djelovanjem. Sa druge strane su borci priznali da su zakazali u miru jer su dozvolili da ih društveni procesi stave na marginu društva gdje su borci mahom zaposleni u privatnom izrabljivačkom sektoru a neborci su počašćeni poslovima u javnom i dobro plaćenom sektoru.

  Između ostalog, borci su svojim šehidima, svim porodicama šehida i svim borcima Bataljona obećali zaokret u kreiranju društvenih procesa u kojima će borci i njihove porodice imati zasluženo mjesto.

  Obilježavanje će ubuduće imati tradicionalni karakter kroz koje će borci na organizovan način iskazivati svoje stavove i svoje potrebe.

  Prisutnima se obratio i predsjednik Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine gospodin Esed Kadrić ističući svoju zahvalnost i čast što je bio dio organizacije obilježavanja i pozvao borce i mještane da nastave sa manifestacijom obilježavanja formiranja Bataljona i da uče svoju djecu o vrijednostima njihove junačke borbe za slobodu svih građana Brčkog i Bosne i Hecegovine.

  Skupu se obratio i nekadašnji komandant 211. Lahke oslobodilačke brigade pukovnik Ibro Salihović pod čijom komandom su bili i mnogi borci 4. Bataljona. On je prisutnima jasno i precizno objasnio potrebu institucionalnog rješavanja boračkih prava kroz adekvatan borački zakon.

  Posebno treba istaći prizor gdje borci u stroju idu na šehidska mezarja i njihov izraz poštovanja prema svojim saborcima koji su položili svoje živote u herojskoj oslobodilačkoj borbi.

  Po povratku sa šehidskih mezarja i pologanja cvijeća na Šehidskom obilježju u Maoči, borci i mještani su nastavili druženje uz prigodan program koji su upriličili vrsni članovi KUD-a Azra iz Rašljana i Udruženje žena BADARKA iz Maoče.

  [Otisak.ba]

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  18 ÷ = two