Obilježavanje Dana zlatnih ljiljana u Brčkom

Foto: Arhiva

UG “Dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni Ljiljan” Brčko distrikt BiH uputilo je saopštenje povodom 9. maja – Dana zlatnih ljiljana, koje prenosimo u cijelosti, bez izmjena.

  • Deveti maj, osim što obilježava Dan borbe protiv fašizma i Dan Europe, nosioci najviših ratnih priznanja Armije Republike Bosne i Hercegovine obilježavaju i kao Dan zlatnih ljiljana.

Armija Republike Bosne i Hercegovine borila se za istinske vrijednosti antifašizma, slobodu, demokratiju, ravnopravnost i zajednički život svih građana Bosne i Hercegovine u jedinoj domovini. Nastala je iz naroda i ličila na svoj narod. Kao jedina legitimna vojska, časno i dostojanstveno je branila i odbranila nezavisnost, teritorijalni integritet i suverenitet naše domovine. Svi učesnici u odbrani Bosne i Hercegovine, heroji su na čijim plećima je donesen mir.

„Zlatni ljiljan“ kao ratno priznanje dodjeljivan je pripadnicima oružanih snaga koji su se naročito istakli u oružanom suprostavljanju agresoru, doprinijeli proširenju slobodnih dijelova Bosne i Hercegovine, izvršili više djela u kojima je do izražaja došla njihova hrabrost i požrtvovanost. Brčanska 108./215. Viteška motorizovana brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine dala je 34 pripadnika nosioca najvišeg ratnog priznanja Armije Republike Bosne i Hercegovine „Zlatni ljiljan“.

U spomen na njihovo herojstvo i domoljublje bit će upriličeno polaganje cvijeća i vijenaca na Centralnom spomeniku palim borcima i šehidima u Brčkom, u nedjelju, 9. maja 2021. godine, u 14.00 sati.

Ovom prilikom, UG “Dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni Ljiljan” Brčko distrikt BiH svim Zlatnim ljiljanima naše domovine čestita njihov dan.

--